S Kiou Sportage je spokojných až 98,6% majiteľov, s e-Soulom až 100%!

Určite zvažujete kúpu nového auta a keď rozmýšľate práve nad SUV, tento zoznam spoľahlivých modelov pre vás bude smerodajný. Prvé miesto je ale skutočne na pováženie.
Vydané  Text: 
Automobily vždy prechádzali obdobiami, kedy boli viac vychytené iba určité karosárske varianty. Jedno však vieme potvrdiť s istotou – prvé sériovo vyrábané automobily mali najbližšie k súčasným esúvečkam, pretože mali vysoké posedy, pomerne vysoké karosérie, vysokú svetlú výšku a vskutku veľkorysý vnútorný priestor. Potom prišli športové roadstery, kupé, targy, sedany, gran kupé a ďalšie karosárske varianty, až sa autopriemysel napokon vrátil ku koreňom. SUV modely sú však v porovnaní s takými hatchbackmi, sedanmi či kombíkmi náročnejšie na prevádzkové náklady, za čo môže ich slabšia aerodynamika, vyššia prevádzková hmotnosť či potreba používania výkonnejších motorov. Hoci automobilky vykonali nesmierne veľké skoky vpred, čo sa týka spoľahlivosti a bezpečnosti, stále platí tradičný Murphyho zákon: „Čo sa môže pokaziť, to sa aj pokazí.“ Ako sa teda rozhodnúť o výbere spoľahlivého SUV správne? Pomôckou sú nám rôzne prieskumy, hodnotenia, ankety a ich výsledky. Ťažko povedať, či je lepšie, keď sú respondentmi bežní ľudia alebo odborníci, pretože obe strany môžu do výsledkov vniesť to, čo druhá strana neponúka. Bežní ľudia sa rozhodujú na základe osobnej skúsenosti, odborníci na základe objektívnych faktov zo štatistík. Čo je dôležitejšie? Podľa niektorých sú to práve osobné skúsenosti jednotlivých majiteľov vozidiel, čo by sme mali pri hodnotení spoľahlivosti áut počúvať na prvom mieste. V takom prípade vám prinášame výber najspoľahlivejších automobilov kategórie SUV, ako ich zoradili reálni majitelia týchto vozidiel v rozsiahlom britskom prieskume „What Car?“ ### Najspoľahlivejšie SUV sú od Kie, Toyoty a MINI Nižšie si môžete prezrieť rebríček desiatich najspoľahlivejších SUV podľa výsledkov prieskumu ich britských majiteľov. Všetky modely sú nám dobre známe a možno tvrdiť, že by výsledky slovenského prieskumu kopírovali výsledky toho britského, i keď u nás by sa na popredných priečkach nepochybne objavil aj Hyundai Tucson a možno i Dacia Duster. Čo bude pre našinca prekvapivé, je, paradoxne, prvé miesto v rebríčku. Automobil **KIA Soul** totiž u nás za SUV rozhodne nepovažujeme, skôr ho vnímame ako nafúknutý hatchback, prípadne crossover. Výborne sa umiestnilo aj stredne veľké SUV KIA Sportage, s ktorým sú jeho majitelia spokojní až na fantastiských 98,6 percent!




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.
  • SERVIS

    Inovatívny rad legálnych žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED W5W je dostupný už aj na Slovensku

  • ams OSRAM, svetový líder v oblasti optických riešení, rozšíril rodinu na Slovensku legálnych LED žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED o žiarovku W5W.

     Osvedčenie Ministerstva dopravy SR o vnútroštátnom typovom schválení komponentu je aktuálne udelené pre náhradné LED svetelné zdroje typu: H1-LED, H4-LED, H7-LED, H7-LED (24 V), a novo aj pre W5W-LED.