Vegánske interiéry v autách sú už realitou

Najznámejšie automobilky podľahli trendu recyklovania a ekologickej výroby a predstavili novinky, ktorými chcú zaujať novú cieľovú skupinu – vegánov.
Vydané  Text: 
### Čo znamená vegánsky interiér? Aj keď sa vegánstvo najčastejšie spája so stravovaním a vynechaním živočíšnych produktov v strave, čoraz častejšie sa prejavuje aj v iných oblastiach, medzi nimi aj vo výrobe automobilov. Pri výrobe vegánskeho interiéru áut sa dbá najmä na udržateľnosť, a preto sa pri ich výrobe používajú recyklované plasty a oblečenie. ### Ktoré automobilky zavádzajú nový trend do svojich áut? Výroba ekologických áut z hľadiska pohonných látok je v súčasnosti kľúčová pre všetky automobilky, avšak tých, ktoré idú ešte ďalej a chcú svoje ekologické zmýšľanie vyjadriť aj vytváraním vegánskych interiérov, je podstatne menej. Vegánske interiéry plánuje predstaviť napríklad Tesla, Mercedes-Benz, Volvo, BMW, Ford či Bentley. Elon Musk sa nedávno vyjadril, že nové modely **Tesla Model Y** a **Model 3** budú do roku 2020 plne vegánske.
Jazdec Formuly 1 Lewis Hamilton dlhodobo presadzuje dôležitosť práv zvierat a ochrany planéty, čo ho viedlo k tomu, aby požiadal b o to, aby nahradil používanie pravej kože v interiéri umelou. Šesťnásobný majster sveta oslovil priamo výkonného riaditeľa a vyzerá to tak, že v koncepčnom vozidle **Vision EQS** bude použitá koža z recyklovaného plastu, ktorý by inak skončil v oceáne.
Nový model **Volvo Polestar 2**, ktorý bude predstavený už tento rok, bude 100% vegánsky. Za 34 500 eur kúpite auto s dojazdom až 563 km a výkonom 405 koní.
**BMW** využíva v interiéri modelu i3 recyklovaný polyester a PET fľaše na sedačkách a prístrojovej doske. Vo **Forde Focus** je použitá ako zvuková izolácia stará riflovina.
Motor 1.5 EcoBoost nachádzame napríklad aj po kapotou nedávno nami otestovaného Fordu Focus Active
### Jednotkou je jednoznačne Volvo Cieľom automobilky Volvo je do roku 2025 vyrábať najmenej 25 % všetkých plastov v autách z recyklovaného materiálu. Takéto odvážne vyhlásenie je zatiaľ medzi automobilkami bezkonkurenčné a ide o vôbec prvé vyjadrenie, v ktorom sa spomína podiel recyklovateľných plastov z vozidla.
O vážnosti tohto vyhlásenia svedčí aj demo verzia modelu XC60, v ktorej bolo viac ako 60 kg plastových častí vyrobených z recyklovaných materiálov, ku ktorým patrili napríklad aj vyradené rybárske siete či námorné laná. Sedadlá sú vyrobené z recyklovaných plastových fliaš, vákuová nádrž pod kapotou je vyrobená z recyklovaných textílií z airbagov a tlmič kapoty z ojazdených autosedačiek Volvo. ### Ekologické Bentley s drevenými prvkami Inou cestou sa vybralo Bentley, ktoré v svojom autonómnom koncepte EXP 100 GT ukazuje, aká bude budúcnosť v roku 2035.
Výrazným prvkom interiéru je drevo staré približne 5-tisíc rokov, ktoré bolo nájdené v riekach, jazerách a na rašeliniskách. Okrem dreva v interiéri nájdete aj vegánsku hroznovú kožu vyrobenú zo zvyškov vinárskeho priemyslu od spoločnosti Vegea.

Nové Bentley EXP 100 GT obsahuje aj 5-tisíc rokov staré drevo

Konkurent pre Mercedes-Maybach 6 je dlhší aj širší, do výroby pôjde až o 15 rokov.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »