Rusi skončili s americkým Chevroletom a vracajú sa k svojej Lade!

Znamenajú nové správy návrat legendárnej Lady Niva?
Vydané  Text: 
Chevrolet Niva a Lada 4x4, predtým Lada Niva
Ruská automobilka AvtoVAZ a americký General Motors sa dohodli, že ukončia spoluprácu v ruskom meste Togliatti. Pre General Motors to znamená úplný odchod z ruského trhu, ktoré ho vývoj zatiaľ nevyzerá priaznivo. Američania zo spoločného podniku odchádzajú s finančnou kompenzáciou, ktorá má zodpovedať 50-percentnému vlastníckemu podielu, ktorú americkému koncernu vyplatí ruská strana. O akú sumu sa jedná zatiaľ nebolo upresnené. Už spoločnom podniku Američanov a Rusov sa vyrábali automobily Chevrolet Niva, čo bol zároveň dôvod pre ktorý legendárna Lada Niva prišla o svoj názov. Teraz je možné, že sa k nemu vráti, hoci zdroje uvádzajú, že nejaký čas sa ešte Chevrolety vyrábať budú. Automobilová továreň je v Togliatti má ročnú kapacitu výroby 100-tisíc kusov vozidiel, ale vzhľadom na aktuálnu situáciu s novými autami na ruskom trhu je ťažké predpovedať či naozaj takúto kapacitu naplní. V posledných rokoch záujem o nové autá v Rusku rástol dôsledkom bolo zvýšenie cien vozidiel. Teraz sa naopak zaznamenáva poklesu záujmu nové autá, pretože sú bežným ľuďom menej dostupné a má to prirodzený dosah aj na výrobu nových áut. Z dostupných správ nie je zrejmé, či k ukončeniu spolupráce inklinovali Američania alebo Rusi. V každom prípade sa hovorí o ich vzájomnej dohode o vyplatení Američanov. AvtoVAZ je najväčšia automobilka v Rusku.

Lada Niva 4×4 bude dostupná v špeciálnej edícii. Čo sa zmenilo?

BMW o tom iba žartovalo, Lada to myslí celkom seriózne. Novú Ladu 4×4 si môžete za príplatok vybaviť špeciálnou úpravou karosérie.

Zdroje informácií:
https://ekonomika.sme.sk/c/22279493/general-motors-sa-stahuje-zo-spolocneho-podniku-s-ruskym-avtovazom.html
https://finweb.hnonline.sk/zahranicna-ekonomika/2055561-rusi-poslali-americanov-domov-zo-chevroletu-bude-lada
https://www.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/avtovaz-ovladne-vyrobu-znacky-chevrolet-v-rusku-vyplati-general-motors-ze-spolecneho-podniku-1364948




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.
  • SERVIS

    Inovatívny rad legálnych žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED W5W je dostupný už aj na Slovensku

  • ams OSRAM, svetový líder v oblasti optických riešení, rozšíril rodinu na Slovensku legálnych LED žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED o žiarovku W5W.

     Osvedčenie Ministerstva dopravy SR o vnútroštátnom typovom schválení komponentu je aktuálne udelené pre náhradné LED svetelné zdroje typu: H1-LED, H4-LED, H7-LED, H7-LED (24 V), a novo aj pre W5W-LED.