Je to oficiálne: Škoda Karoq sa bude vyrábať v Bratislave, čítajte podrobnosti

Presunutím výroby do Bratislavy mladoboleslavská automobilka rieši problém s nedostatočnými výrobnými kapacitami v domácom závode.
Vydané  Text: 
Iba pred mesiacom sme na Autovinách informovali, že [Volkswagen plánuje v zásadnej miere reorganizovať svoju výrobu](https://www.autoviny.sk/novinky/120306/volkswagen-passat-sa-bude-vyrabat-na-slovensku-v-hre-su-aj-dalsie-klucove-modely). Hovorilo sa dokonca o najväčšej transformácii nemeckého koncernu v jeho histórii. Jedným z opatrení optimalizácie výroby malo byť presunutie výroby niektorých kľúčových modelov do bratislavského výrobného závodu, ale okrem Slovenska bolo v hre aj napríklad Turecko. To sa však stalo nepriaznivým z dôvodu jeho vojenskej ofenzívy v Sýrii, dôsledkom ktorej Volkswagen zvažuje svoje pôvodné plány. Práve tam mala pritom prebiehať časť výroby Karoqu, ale aj novej Škody Superb a Volkswagen Passat. Zatiaľ Volkswagen nevydal formálne stanovisko k tureckej otázke. Dnes sa má [podľa Denníka E](https://e.dennikn.sk/minuta/1681704) za potvrdené, že sa v bratislavskom závode bude vyrábať Škoda Karoq. Odvoláva sa na vyjadrenia šéfa Škodovky Bernharda Maiera v rozhovore pre magazín [Automotive News Europe](https://europe.autonews.com/automakers/why-skoda-ceo-fears-brand-may-miss-out-sales). V súčasnosti sa v bratislavskom závode vyrábajú prevažne automobily VW Touareg, Porsche Cayenne, Audi Q7 či Volkswagen Up (vrátane elektrickej verzie e-Up). Je možné, že sa Slovensko bude uchádzať aj o výrobu nového Volkswagenu Passat, lenže v tejto otázke ešte nie je rozhodnuté a predvídať kroky Volkswagenu je veľmi smelé. Odborári (a teda zrejme aj zamestnanci) sa o presunutí výroby Škody Karoq do Bratislavy dozvedeli ešte v novembri, uvádzajú zdroje. Nábeh výroby nového modelu si vyžiada relatívne dlhý čas a nové investície, pričom koncern Volkswagen zatiaľ neinformuje o tom, ako sa nová výroba prejaví z personálneho hľadiska.

Škoda Karoq za 42-tisíc eur? Vo verzii 2.0 TSI Sportline je riadny úlet (TEST)

V prípade, ak túžite po športovom SUV od Škody a chcete tankovať benzín, máte iba jednu možnosť: Škoda Karoq 2,0 TSI 4 x 4 Sportline.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!