Je to oficiálne: Štát podporí nákup elektromobilov a plug-in hybridov, máme presné výšky dotácií

Doteraz sa o dotáciách na nákup káblom nabíjaných vozidiel iba špekulovalo, teraz je to oficiálne potvrdené aj Ministerstvom hospodárstva Slovenskej republiky.
Vydané  Text: 
Slovenská republika podporí nákup **výhradne káblom nabíjaných automobilov** dotáciami vo výške 8 000 a 5000 eur. Platí to iba pre elektromobily a plug-in hybridy. Na hybridné automobily bez nabíjania káblom a autá spaľujúce popri benzíne aj LPG alebo CNG sa štátna dotácia **nevzťahuje**. Pred časom sme zverejnili príspevok o tom, že štát pravdepodobne opäť podporí dobre situovaných ľudí v nákupe luxusných áut. Našťastie, rezort hospodárstva na toto myslel a zavádza opatrenia, aby sa dotácia dostala k bežným ľuďom – čo nesmierne oceňujeme!
Typ vozidla Dotácia
Batériové elektrické vozidlo M1 8 000 €
Plug-in hybridné vozidlo M1 5 000 €
Batériové elektrické vozidlo N1 8 000 €
Plug-in hybridné vozidlo N1 5 000 €
*Prinášame vám výber z tlačovej správy Ministerstva hospodárstva SR doplnený o redakčné poznámky:* ### Žiadne šrotovné a podpora lízingu nebude! Ministerstvo hospodárstva SR vo svojich dokumentoch informovalo, že sa tentokrát nebude jednať o takzvané šrotovné. Teda tým, že z evidencie odhlásite svoje staršie vozidlo, **nezískate žiadnu dotáciu navyše**. Úrad tiež v dokumente „[Podstatné informácie FAQ](https://www.chcemelektromobil.sk/files/dokumenty/Podstatne_informacie_FAQ_.pdf)“ uvádza, že dotácie bude vyplácať formou jednosplátkovej refundácie a tiež to, že sa dotácia nebude vzťahovať na vozidlá zakúpené formou finančného alebo operatívneho lízingu. To je nesmierne dôležité – platí teda, že si zákazník musí auto **vyplatiť zo svojho naraz**, aby mal nárok na dotáciu. Platí však, že ak si tieto peniaze zabezpečí napríklad spotrebným úverom, to už ministerstvo nebude zaujímať a dotácia sa uplatiť dá. Dokument tiež uvádza, že sa dotácia vzťahuje aj na nové autá dovezené zo zahraničia a zvlášť aj na elektromobily značky Tesla. ### Len na elektrifikované autá s maximálnou cenou 50-tisíc eur Ministerstvo hospodárstva SR zverejnilo podmienky pre uplatnenie dotácií na nákup elektrifikovaných vozidiel. O dotáciu môžu požiadať fyzické osoby, podnikatelia aj verejná správa. **Maximálna obstarávacia cena vozidla, na ktoré bude možné získať dotáciu, je 50 000 eur s DPH**. Prvé žiadosti bude možné podať 17. decembra a celkovo je na podporu nákupu určených **päť miliónov eur**. Všetky informácie bude možné nájsť na špeciálnej stránke [www.chcemelektromobil.sk](https://www.chcemelektromobil.sk). Rezort hospodárstva zverejnil podmienky poskytnutia dotácie na svojom webe, ako aj na internetovej stránke www.chcemelektromobil.sk, cez ktorú sa bude možné od decembra zaregistrovať, a tým **požiadať o poskytnutie dotácie**. Administrátorom výzvy je Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA). ### Čerpanie dotácií bude výrazne náročnejšie Keďže sa jedná o podporu priamo zo štátneho rozpočtu a nie z Recyklačného fondu ako v roku 2016, čerpanie je **výrazne administratívne náročnejšie**. Online systém registrácie bude však spustený už 11. decembra 2019 ale oprávnené žiadosti bude možné podávať až od 17. 12. 2019. Záujemcovia sa tak budú môcť registrovať cez jednoduchý formulár, do ktorého vyplnia kontaktné údaje, cez webovú stránku [www.chcemelektromobil.sk](https://www.chcemelektromobil.sk), kde nájdu aj ďalšie podrobné informácie. Žiadateľ dostane pridelený **jedinečný kód** a **zarezervuje sa požadovaná výška dotácie**. Výzvu na oficiálne podanie žiadosti však zaregistrovaní žiadatelia dostanú až po 17. decembri 2019. Z bezpečnostných a technických dôvodov bude elektronická online registrácia možná iba v pracovných dňoch od 12:00 do 20:00 hod.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »