FIAT a Peugeot rokujú o zlúčení. Vznikne tak štvrtá najväčšia automobilka

Po neúspešnom vyjednávaní s Renaultom začal koncern FCA rokovať s ďalším francúzskym výrobcom áut PSA Group.
Vydané  Text: 

BEST CARS 2020: Hlasujte za najlepšie autá roka!

Anketa, v ktorej o najlepších autách roka rozhodujete VY!

Obidve automobilky potvrdili spoločné rokovania a dozorná rada PSA by mala rokovať o možnom zlúčení už dnes. V ich vyhláseniach uviedli, že prebiehajúce diskusie sú zamerané na vytvorenie vedúcej svetovej skupiny. Nič však nie je isté, Fiat Chrysler už v roku 2015 neúspešne rokoval s General Motors a tento rok sa snažil o fúziu s Renaultom. V prípade, že by došlo k dohode medzi automobilkami, podľa agentúry Reuters ich čaká mnoho výziev súvisiacich so spomalením celosvetového dopytu a zásadnými technologickými zmenami. Carlos Tavares, generálny riaditeľ PSA, sa ešte pred časom vyjadril, že veľké automobilky s celosvetovou produkciou čaká desať rokov chaosu kvôli požiadavkám regulačných úradov na znižovanie emisií a prechodu na elektrické vozidlá. Sergio Marchionne, ktorý stál na čele FCA dlhé roky až do jeho smrti minulý rok, hovoril už dávno o potrebe konsolidácie automobilového priemyslu kvôli nástupu nových technológii. Z tlačových správ oboch automobiliek nie sú známe žiadne podrobnejšie informácie, keďže popisujú aktuálnu situáciu takmer rovnakými slovami. Viac informácii zverejnil iba Wall Street Journal, podľa ktorého je možným scenárom, ku ktorému vedú diskusie, rovnocenné zlúčenie všetkých podielov. Vo svojej správe tiež uvádzajú, že Carlos Tavares, súčasný riaditeľ PSA, by mohol viesť novovytvorenú spoločnosť ako jej generálny riaditeľ. Hodnota potenciálneho automobilového gigantu by mohla dosiahnuť 40 biliónov libier.
**Koncern PSA 30. októbra 2019 nasledovnú tlačovú informáciu:** OCTOBER 30, 2019 , LONDON, UK – Following recent reports on a possible business combination between Groupe PSA and FCA Group, Fiat Chrysler Automobiles N.V. (“FCA”, NYSE: FCAU /MTA: FCA), confirms there are ongoing discussions aimed at creating one of the world‘s leading mobility Groups. FCA has nothing further to add at this time. Následne koncerny vyhlásili, že rokovania prebiehajú pozitívne a k zlúčeniu koncernov skutočne dôjde.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!