Nové Bentley EXP 100 GT obsahuje aj 5-tisíc rokov staré drevo

Konkurent pre Mercedes-Maybach 6 je dlhší aj širší, do výroby pôjde až o 15 rokov.
Vydané  Text: 
Britská automobilka Bentley pri príležitosti výstavy exkluzívnych automobilov na kalifornskej Pebble Beach predstavila svoj koncepčný automobil EXP 100 GT. Toto vrcholné dielo autopriemyslu je rýdzi elektromobil s prestížnym charakterom. Koncepcia Grand Touring sa dočkala interpretácie, ktorá je ďaleko za hranicami súčasných konvencií. Obsahuje napríklad obloženie z dreva, ktoré bolo prírodným spôsobom zakonzervované až 5 000 rokov! Povrch tohto dreva automobilka ponechala zachovaný, ale ošetrila ho meďou. Organické materiály výrobca použil aj pri čalúnení štyroch individuálnych sedadiel. Vyzerajú ako čalúnené do kože, ale v skutočnosti sa jedná o stopercentne organickú textíliu, ktorej využitie automobilka spája s vinárskym priemyslom. A sedadlá nie sú len tak hocijaké. Podľa slov výrobcu sa jedná o adaptívne biometrické sedadlá, ktoré okrem postavy svojho pasažiera sledujú aj jeho telesnú teplotu a okolité podmienky, aby dosiahli čo možno najlepšiu konfiguráciu sedenia.
Aj koberčeky na podlahe sú niečím špeciálne, jedná sa o vlnu z britských pastvín, ďalšie časti interiéru sú pokryté materiálmi z prírodnej bavlny. Luxus automobilu, to nie je iba o dizajne a funkciách, ale aj o materiáloch. Nemenej podstatou súčasťou automobilu je ale aj jeho funkčné vybavenie, významnú pozíciu v palete technológií zohráva hlbšia integrácia umelej inteligencie do používateľského rozhrania infotainmentu či použitie zadných svetlometov z 3D OLED panelov. Výrobca uvádza, že takto si predstavuje svoj produkčný model GT-čka v roku 2035.
Bentley EXP 100 GT má dĺžku 5,8 metra a šírku 2,4 metra. Tieto výnimočné rozmery presahujú dokonca aj Mercedes-Maybach 6, niekdajšieho debutanta na Pebble Beach, ktorý dosahoval až 5,7 metra do dĺžky a šírku 2,1 metra. Elektromobil zrýchľuje z nuly na 100 km/h už za 2,5 sekundy, dosahuje maximálnu rýchlosť 300 km/h a maximálny krútiaci moment až 1 500 Nm. Na jedno nabitie prejde až 700 kilometrov a podľa slov automobilky sa na rýchlych nabíjacích staniciach 80 percent kapacity akumulátorov nabije za 15 minút. Bentley síce nehovorí o maximálnom výkone pohonného systému, uvádza však iný nemenej podstatný detail: hmotnosť je iba 1 900 kilogramov.
Jedinečnosť modelu má reprezentovať skutočnosť, že automobilka oslavuje už sto rokov existencie. A tento model má byť ukážkou toho najlepšieho, čo vie dosiahnuť. Neplatí to však pre motory, pretože srdcom pohonu nie je benzínový dvanásťvalec so zdvihovým objemom šesť litrov, ale elektrický motor.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »