Vyrábali sajdkáry aj najrýchlejšie auto na svete. Aké boli začiatky značky Jaguar?

**Automobilka Jaguar** je vo svete povestná svojou **typicky britskou noblesou**, **dravou eleganciou**, špičkovými technológiami a luxusnými materiálmi, či zmyslom pre najmenší detail. Aké však boli jej začiatky a ktoré vozidlá tejto značky na seba pútajú najviac pozornosti? ### Na začiatku boli sajdkáry Rok 1922 stál na počiatku zrodu [legendy menom Jaguar](https://www.finalcd.sk/jaguar/). Dvaja milovníci motocyklov, William Walmsley a William… Prečítať celé
Vydané  Text: 
**Automobilka Jaguar** je vo svete povestná svojou **typicky britskou noblesou**, **dravou eleganciou**, špičkovými technológiami a luxusnými materiálmi, či zmyslom pre najmenší detail. Aké však boli jej začiatky a ktoré vozidlá tejto značky na seba pútajú najviac pozornosti? ### Na začiatku boli sajdkáry Rok 1922 stál na počiatku zrodu [legendy menom Jaguar](https://www.finalcd.sk/jaguar/). Dvaja milovníci motocyklov, William Walmsley a William Lyons, založili firmu s názvom Swallows Sidecar Company, ktorá bola známa najmä vďaka produkcii sajdkár k motorkám. Postupne svoje meno skracovala, menila a to hlavné – od sajdkár prešla k výrobe vozidiel. Zmena, ktorá je nositeľom dnešných hodnôt automobilky Jaguar, prišla v marci 1945, keď sa už blížil koniec 2. svetovej vojny. Vtedy sa firma volala S. S. Cars Limited, čo v tomto období vrhalo na značku chtiac-nechtiac negatívny tieň. Okrem toho na zmenu tlačila aj verejnosť, a tak sa jeden zo zakladateľov, Sir William Lyons, rozhodol pre radikálnu zmenu – už žiadne skracovanie, už žiadne viacslovné názvy. Odteraz sa **automobilka bude volať Jaguar**, a tak sa i stalo. ### Jaguar strojcom najrýchlejšieho auta na svete Hoci si Jaguar dáva záležať na vysokej odolnosti voči nepriazňam počasia, svoje modely napríklad testujú vo veľkej „mrazničke“ s teplotou -40 °C, rýchlosť má značka vpísanú priamo vo svojom mene. Rýchle vozidlá sa automobilke darilo vyrábať, no čerešničkou na jej snažení bol **Jaguar XJ220**.
Jaguar XJ220
Ten uzrel svetlo sveta v roku 1992, vyrábal sa potom ešte nasledujúci rok, a získal titul **najrýchlejšie sériovo vyrábané auto na svete**. Je to model, ktorý dodnes patrí medzi najdrahšie kúsky s jaguárom na prednej maske, v tej dobe stál astronomických 413-tisíc libier. A čo rýchlosť? Jaguar XJ220 dokázal dosiahnuť neuveriteľných 349 km/h, o titul „najrýchlejšie auto na svete“ ho pripravil až McLaren F1 (max. rýchlosť 371 km/h). ### Autom roka 2019 je Jaguar I-Pace Odvtedy, čo Jaguar predstavil najrýchlejšie auto na svete, uplynulo viac ako štvrťstoročie, čo ponúka automobilka dnes? Mnoho zaujímavých modelov, jedným z naj je však [elektrický Jaguar I-Pace](https://www.finalcd.sk/jaguar/na_sklade/5335-jaguar_ipace_elektricky_ev_400_awd_auto_hse/). Práve ten sa v roku 2019 postaral o to, aby sa britská značka prvýkrát tešila z titulu „Auto roka“ – dokonca v kategórii európske i svetové.
Jaguar I-Pace
Jaguar I-Pace získal ocenenie v ankete, v ktorej rozhodovalo 60 odborných novinárov z 23 krajín, ktorí sa sústredili najmä na cenu, vzhľad, pohodlie, bezpečnosť, ekológiu či technologickú úroveň. Ide o prvé elektronické vozidlo z dielne britskej automobilky, ktoré na **jedno nabitie zvládne až 470 km**. Snúbi v sebe nadčasový a zároveň charakteristický dizajn, najmodernejšie technológie a už spomínanú noblesu. Chceli by ste si Jaguar I-Pace obzrieť alebo vyskúšať naživo? Navštívte stránku [www.finalcd.sk](https://www.finalcd.sk) a dohodnite si vlastný termín testovacej jazdy. *Článok z 21.8.2019 12:00 bol aktualizovaný *




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »