Idete autom do Chorvátska? Prinášame vám sprievodcu jazdením v Chorvátsku!

Chorvátsko je obľúbená turistická destinácia Slovákov práve preto, že je ľahko dostupná autom. Ponúkame vám preto zopár praktických informácií a tipov, aby ste sa čo najlepšie zorientovali na chorvátskych cestách.
Vydané  Text: 
**Čo sa v tomto článku dočítate**: * **Sprievodca jazdením autom po Chorvátsku**; * **aké sú max. povolené rýchlosti v Chorvátsku**; * **ktoré cesty sú spoplatnené**; * **akí sú domáci chorvátski vodiči**; * **ako je v Chorvátsku (ne)tolerovaný alkohol za volantom**; * **aké sú pokuty za najčastejšie priestupky**; * **na čo si dať na cestách pozor**.
### Cesty a diaľnice Šoférovanie v Chorvátsku si nevyžaduje žiadne špeciálne znalosti, zručnosti a vedomosti. Od roku 1991, kedy sa stalo Chorvátsko samostatnou krajinou, sa vybudovala pomerne dobrá infraštruktúra s novými diaľnicami. Aj dopravné značenie je prehľadné a mali by ste sa podľa neho ľahko zorientovať na základe skúseností zo Slovenska. **Diaľnice spájajú najnavštevovanejšie mestá ako Záhreb, Pula, Rijeka, Zadar a Split** pozdĺž pobrežia.
### Cesta do Dubrovníka Hlavným dopravným ťahom na juh je **diaľnica do Dubrovníka**, ktorá je však vo výstavbe – po diaľnici A1 sa ale dostanete do mesta Ploce, ktoré je vzdialené 100 km od Dubrovníka. Táto diaľnica bola dokončená v roku 2011, je teda pomerne nová a moderná a vďaka nej sa ľahko dostanete do celej Dalmácie. Ak chcete pokračovať ďalej do Dubrovníka, **pôjdete po ceste D8**, ktorá je iba dvojprúdová. Na niektorých úsekoch sú dva pruhy v jednom smere a jeden pruh v opačnom. Nevýhodou je tiež silný vietor, keďže idete popri pobreží, na niektorých úsekoch si dajte pozor na vysoké útesy a nespornou nevýhodou je, že **cesta prechádza cez viacero dedín**, kde je obmedzená rýchlosť, čo značne predlžuje jazdu. Cestou na juh si môžete zvoliť aj iné cesty, napríklad D1 prechádza vnútrozemím cez Plitvické jazerá a neskôr sa napája na D8. D8, teda Jadranská magistrála, je pobrežná cesta, ktorá spája mestá Rijeka a Dubrovnik. **Je to jedna z najkrajších ciest** s výhľadom na scenériu krajiny a radi ju využívajú aj motorkári. ### Poplatky za cesty To, ktorú cestu si zvolíte, závisí aj od vášho rozpočtu a času. **Systém spoplatnenia ciest v Chorvátsku je veľmi jednoduchý**. Predtým, ako vojdete na diaľnicu, vezmete si z automatu lístok na mýto. Keď z diaľnice vychádzate, preukážete sa daným lístkom a **zaplatíte za trasu, ktorú ste prešli**. Suma, ktorú máte zaplatiť, sa ukáže na displeji, ale operátori väčšinou hovoria aj po anglicky, ak by bol nejaký problém. **Platiť môžete buď v hotovosti v kunách alebo eurách alebo kartou**. Cena mýta je rôzna podľa veľkosti vozidla, autá sú v kategórií I. Aktuálne sadzobníky cien podľa vašej zvolenej trasy si môžete pozrieť na stránke [hac.hr/en/toll-rates/pricelist](http://hac.hr/en/toll-rates/pricelist). Iné cesty ako diaľnice nie sú spoplatnené.
### Pokuty v Chorvátsku * **Pokuta za alkohol za volantom**: od 95 € vyššie (tolerancia je 0,5 promile, ak nie ste účastníkom nehody) * **Prekročenie max. povolenej rýchlosti** o 20 km/h: od 65 € * **Prekročenie max. povolenej rýchlosti** o 50 km/h: od 400 € * **Prejdenie cez červenú na semafore**: od 270 € * **Pokuta za nepripútanie sa bezpečnostným pásom** (vpredu i vzadu!): 65 € * **Parkovanie v zákaze parkovania/státia/zastavenia**: od 40 € * **Telefonovanie za volantom**: od 65 € ### Cestovanie v mestách a na dedinách Ak sa rozhodnete **počas upršaného dňa** prejsť si niektoré z najznámejších miest autom, pravdepodobne to oľutujete. Doprava je počas sezóny v mestách ako Záhreb, Rijeka a Split veľmi hustá. Odporúčame využiť teda **radšej verejnú dopravu**, ktorá je pomerne prehľadná a dostupná alebo sa vydať na potulky mestom pešo, keď je lepšie počasie. Eventuálne využite ponuku všadeprítomných stánkov so skútrami na prenájom. Stojí to zopár eur a benzín vychádza lacno. Šoférovanie v dedinách je pohodlné, pretože cesty sú v dobrom stave. Naraziť však môžete aj na úzke, točivé a neosvetlené cestičky, na ktorých chýba stredová čiara. Keďže Chorvátsko je krajina bohatá na lesy a pohoria, pozor si dávajte aj na divé zvieratá ako zajace, jelene či líšky, ktoré vám môžu nečakane vbehnúť do cesty.
### Vodiči v Chorvátsku Počas leta tu môžete stretnúť dva typy vodičov – **miestnych** a **turistov**. Pri oboch treba zbystriť pozornosť. Hoci je ťažké zovšeobecňovať, **Chorváti sú pomerne temperamentní vodiči**, jazdia rýchlo, predbiehajú, trúbia a nadávajú, ak im niekto prekáža v ceste a spomaľuje ich. Trúbením však aj zdravia svojich známych, ktorých stretnú na ceste. Naopak turisti často hľadajú cestu a sú nepredvídateľní, často prudko odbáčajú s neskoro zapnutými smerovkami. Najmä, keď si neskoro všimnú nejakú značku označujúcu smer ich cieľa alebo niečo, čo je zaujímavé a chcú sa tam ísť pozrieť.
### Užitočné informácie * **Rýchlostné limity**: mesto 50 km/h, medzimesto 90 km/h, diaľnica 130 km/h. * Počas leta sa vyhýbajte šoférovaniu cez víkendy, kedy sú najhoršie zápchy. * **Tolerancia alkoholu** je 0,5 promile, **ale pozor! To platí, iba ak nie ste účastníkom nehody**. Ak ste účastníkom nehody, tolerancia alkoholu je nulová. * **Chorvátsky autoklub (HAK) poskytuje asistenciu na cestách** v prípade potreby. Majú aj cudzojazyčných operátorov. Číslo na nich je 987. Stiahnuť si tiež môžete ich bezplatnú aplikáciu s detailnými dopravnými informáciami, aktuálnymi podmienkami na cestách, informáciami o počasí, zábermi z webkamier a veľa iných informácií. * Dopravné správy v chorvátštine, angličtine a nemčine si môžete naladiť na frekvencii HRT2 (98,5 MHz) rovnako ako aj iné správy. * Ak cestujete na ostrov, informujte sa vopred o dostupnosti čerpacích staníc, ktorých je tam menej. ### Najlepšia rada na záver Pri ceste autom do zahraničia investuje tých zopár desiatok eur a zaplaťte si poistenie. Na Slovensku takéto poistenie ponúkajú poisťovne i asitenčné spoločnosti, v prípade potreby za vami prídu, prípadne zaplatia dočasné ubytovanie, náhradné vozidlo a podobne.

PORADŇA: Chystáte sa do Chorvátska autom? Toto by ste mali vedieť!

Do obľúbenej dovolenkovej destinácie sme sa tentokrát vybrali priamo z Košíc. Keďže sme sa chceli vyhnúť vysokým teplotám a premávke, Slovensko sme opustili v neskorých nočných hodinách. Za Košicami sme využili rýchlostnú cestu, ktorá vedie priamo k hraničnému priechodu. Ide o krátky spoplatnený úsek, pokiaľ však nemáte diaľničnú známku, odporúčame vám využiť starú cestu cez obec Kechnec.... Prečítať celé

Zdroje:
https://www.frankaboutcroatia.com/driving-in-croatia/
https://www.visit-croatia.co.uk/travelling-around-croatia/driving-in-croatia/




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX! 
  • Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.