VIDEO: Je jazda pod vplyvom marihuany nebezpečná? Zistenia sú naozaj prekvapivé:

Marihuana nepochybne patrí k najvyhľadávanejším nelegálnym drogám. Napriek tomu, že aj za samotné prechovávanie týchto zaujímavých byliniek vám na Slovensku hrozia pomerne vysoké tresty, jej dostupnosť a cena je v porovnaní s inými povzbudzujúcimi látkami tohto druhu priaznivá. Vo všeobecnosti je známe, že po konzumácii sa môže už človeka prejaviť pocit eufórie až na niekoľko hodín. Okrem toho… Prečítať celé
Vydané  Text: 
Marihuana nepochybne patrí k najvyhľadávanejším nelegálnym drogám. Napriek tomu, že aj za samotné prechovávanie týchto zaujímavých byliniek vám na Slovensku hrozia pomerne vysoké tresty, jej dostupnosť a cena je v porovnaní s inými povzbudzujúcimi látkami tohto druhu priaznivá. Vo všeobecnosti je známe, že po konzumácii sa môže už človeka prejaviť pocit eufórie až na niekoľko hodín. Okrem toho však vplýva aj na vnímanie času, priestoru a osôb v okolí. **A preto nás zaujímalo, ako sa zmení pozornosť a sústredenie človeka za volantom po vyfajčení jedného „jointu“.** Britská televízia natočila test, v ktorom posadila grafického dizajnéra Gavina Campbella, pravidelného užívateľa marihuany, do auta na uzavretej dráhe. **Hlavnou úlohou bolo prejsť okruh so špeciálne pripravenými disciplínami, ktoré mali za cieľ otestovať jeho odhad a presnosť.** Najprv mal zastaviť čo najpresnejšie na čiare, potom nasledoval pomalý slalom a na záver musel zaparkovať do improvizovanej garáže bez toho, aby zhodil jediný kužeľ. Po prvom okruhu nasledovala krátka prestávka na joint a akonáhle sa začali prejavovať účinky látok, vyrazil na druhé kolo. Celý zážitok z jazdy sa snažil opísať aj moderátorovi, ktorý s ním cestoval na sedadle spolujazdca.
Toho prekvapilo, ako ľahko zvládal Gavin všetky disciplíny aj po užití zakázanej látky. Nevšimol zníženie sústredenia ani horšiu prácu pri manévrovaní s vozidlom. Gavin priznal, že pri šoférovaní pod vplyvom má pocit, že ide oveľa pomalšie ako v skutočnosti ukazoval rýchlomer a má tendenciu sa na všetko viac sústrediť. Pri tomto pokuse sa zároveň potvrdili zistenia úradov, ktoré vykonali podobné skúšky. **Po konzumácii marihuany majú vodiči väčší rešpekt k jazde a uvedomujú si riziká pri šoférovaní.** To je presný opak toho, čo sa deje po konzumácii alkoholických nápojov, ktoré podporujú sebavedomie za volantom a odbúravajú zábrany. **Gavin zvládol jazdu pod vplyvom marihuany dokonca lepšie ako predtým.** To motivovalo moderátora doplniť skúšku ešte o jednu disciplínu, v ktorej mal nasledovať vozidlo pred ním. Prvé auto nečakane zabrzdilo a aj v tomto prípade zareagoval Gavin ukážkovo – zvládol zabrzdiť a nenabúral do auta pred ním. Aj keď sa zdá, že po tomto teste môžu červenookí fanúšikovia zeleného porastu oslavovať, je nutné zopakovať, že Gavin bol pravidelný užívateľ, ktorý počas testu užil len jednu dávku. **Látky môžu na každého z nás vplývať iným spôsobom a občasní konzumenti by tento test zvládnuť nemuseli.**




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!