Prečo jazdí Kim Čong-un v Mercedese? Pozrite si vyhlásenie automobilky:

Minulý rok sme zostali šokovaní z virálnych záberov zachytávajúcich vládne vozidlo so severokórejským diktátorom, ktorého vtipným spôsobom sprevádzala ochranka. Toto video obletelo svet, no zároveň u mnohých vyvolalo otázky týkajúce sa spôsobu nadobudnutia luxusného vozidla od značky Mercedes-Benz. Za neustále porušovanie ľudských práv a vývoj vlastných jadrových zbraní boli zo strany Organizácie Spojených národov na KĽDR uvalené sankcie a embargá zakazujúce dovoz tovaru (vrátane automobilov) zo zahraničia. Pre vzniknuté podozrenia vydal koncern Daimler nedávno vyhlásenie, v ktorom popiera spoluprácu s diktátorom.

„Nemáme absolútne žiadnu predstavu, ako boli tieto vozidlá dodané do KĽDR," uviedla hovorkyňa spoločnosti Daimler, Silke Mockertová, v písomnej odpovedi pre tlačovú agentúru Associated Press. „Pre Daimler je správny vývoz výrobkov v súlade so zákonom základným princípom zodpovednej podnikateľskej činnosti.“

S najväčšou pravdepodobnosťou získala severokórejská vláda tieto limuzíny z druhej ruky v spolupráci s partnermi zo spriatelenej Číny. Napriek tomu, že sa automobilke nepáči spojitosť ich vozidiel s diktátorom, získať svoje autá späť sa im už asi nepodarí.

Mohlo by vás zaujímať