Toto nové kupé jazdí na veľmi netradičné palivo a na jednu nádrž prejde 1 200 kilometrov

Roland Gumpert Nathalie je zaujímavý koncept športového automobilu s moderným vzhľadom, ktorý jazdí na palivové články s metanolom.
Vydané  Text: 
Doba, kedy sa autá rozdeľovali na benzínové a naftové, je definitívne preč. Je síce pravdou, že prvý elektromobil vznikol ešte koncom 19. storočia a v roku 1900 údajne v Spojených štátoch jazdilo až 38 percent áut na elektrinu. Potom sa však vývojové centrá automobiliek upriamili na vylepšovanie spaľovacích motorov a až v priebehu poslednej dekády rastie tlak na nové spôsoby pohonu osobných automobilov. LPG, CNG, benzín, nafta, elektrina z batérií, vodík, teraz aj metanol. Na pohon osobného automobilu môže byť použité prakticky čokoľvek, čo ponúkne vysokú účinnosť, bezpečnosť a potenciál realizácie v celosvetovom meradle.
Jedným zo zaujímavých experimentov je práve spomínaný metanol, ktorý chce využíva športiak Roland Gumpert Nathalie. Vozidlo s hranatým dizajnom a karosárskym vyhotovením dvojdverového kupé je poháňané štyrmi elektromotormi, ktorých parametre sú veľmi pôsobivé. Maximálny výkon pohonného systému ako celku predstavuje až 700 kW (~800 k), na jedno „natankovanie“ dokáže prejsť vzdialenosť až 850 kilometrov pri konštantnej rýchlosti 80 km/h a v eko-móde až 1 200 kilometrov! Zrýchlenie z nuly na 100 km/h elektromobil dosiahne už za 2,5 sekundy a maximálna rýchlosť 306 km/h takisto vzbudzuje rešpekt. Sú takéto čísla vôbec reálne? Zatiaľ nám ostáva veriť výrobcovi, že o parametroch svojho koncepčného stroja neklame. Každé koleso je poháňané samostatným elektrickým motorom, športiak teda disponuje pohonom všetkých kolies.
Metanol ako palivo je skladované v palivových článkoch, v ktorých medzi anódou a katódou prebieha chemická reakcia. Vedľajším produktom tejto reakcie sú voda a oxid uhličitý, hlavným zámerom výrobcu je využívať emitované elektróny schopné cez ďalšie technológie poháňať elektrické motory. Údajne je takto možné dosiahnuť tak vysokú účinnosť, že dojazd vozidla môže v ideálnom prípade dosahovať neuveriteľných 1 200 kilometrov. Nepochybne veľmi dobrou správou súvisiacou s technológiou je rýchlosť dopĺňania paliva – trvá tri až päť minút, teda iba tak dlho ako tankovanie benzínu či nafty na bežnej čerpacej stanici. Metanol je najjednoduchší alifatický alkohol. Sumárny vzorec je CH₃OH a zaujímavosťou je, že vrie už pri 64,7 °C a skvapalňuje sa pri -97,6 °C.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!