Je to oficiálne: KIA Ceed príde ako malé SUV! Bude sa vyrábať na Slovensku?!

Značka KIA oficiálnou cestou potvrdila, že pracuje na Ceede v karosárskom variante crossover. Malé esúvečko by sa mohlo stať bestsellerom.
Vydané  Text: 
Ceed je pre automobilku KIA veľmi úspešným projektom. Na trhy bol uvedený už pred 15 rokmi a dnes sú v predaji tri karosárske varianty, ktoré sa čoskoro rozšíria o avizovaný crossover, respektíve malé SUV. Súčasné varianty hatchback, kombi (Sportswagon) a shooting brake ProCeed síce zákazníci majú radi, ale postaviť na ich základe trendové SUV je, zdá sa, nevyhnutnosť.

Facelift crossoverov SEAT Arona a KIA Stonic

Ak by sa crossovery Arona a Stonic inšpirovali novšími modelmi, vyzerali by práve takto.

### Do tretice všetko dobré Dnes sú najmenšími SUV-čkami od Kie modely Stonic a Niro, oba takmer rovnako veľké, ale každé s odlišným charakterom a filozofiou. Už aj tak je ale nezvyklé, že jedna automobilka ponúka dva podobné modely s takmer totožnými rozmermi, rozšírením portfólia o Ceed SUV, resp. Ceed Crossover, Kia ešte viac zamotá hlavy zákazníkom i kritikom. Rozumieme však, že zaradiť do ponuky model, ktorý očividne vychádza z bestselleru, je logický krok s dobrou perspektívou. Výrobca bude s najväčšou pravdepodobnosťou stavať nové malé SUV na rovnakej platforme ako Ceed, čo znamená rázvor kolies s dĺžkou 2 650 mm, pokiaľ bude vychádzať z hatchbacku, dĺžka nového vozidla by sa mala pohybovať okolo 4 310 mm, čím by zapadlo práve medzi Stonic a Niro. **KIA Stonic** má rozmery 4 140 × 1 760 × 1 520 mm a rázvor kolies 2 580 mm.
**KIA Niro** má rozmery 4 355 × 1 805 × 1 545 mm a rázvor kolies 2 700 mm.
**KIA Ceed** hatchback má rozmery 4 310 × 1 800 × 1 447 a rázvor kolies 2 650 mm.
**KIA Ceed SW** má rozmery 4 600 × 1 800 × 1 465 a rázvor kolies 2 650 mm.

### Termíny, ceny a motorizácie KIA zatiaľ odhalila iba vyššie vyobrazenú skicu modelu Ceed Crossover a nepochybne ešte niekoľko mesiacov potrvá, kým sa dočkáme prvých fotorealistických vizualizácií, štúdie, konceptu a napokon finálnej verzie. Značka uvádza iba to, že názov modelu i jeho fotografie budú zverejnené ešte v priebehu tohto roka. Všetky ostatné informácie sú pred verejnosťou utajené. Nevieme, aké motory budú pracovať pod kapotou nového Ceed Crossover, nevieme nič o jeho výbave a ani o tom, či by sa novinka vyrábala na Slovensku, ako je tomu pri modelovom rade Ceed. Rovnako nemáme informácie o tom, za aké ceny by sa mala novinka predávať a kedy je naplánované spustenie predaja. ### Prvé vizualizácie sa už šíria Výrobca je síce na informácie i obraz skúpy, ale internetom sa už začali šíriť renderingy od grafikov, ktorým téma Kia Ceed Crossover nie je ľahostajná. Môžeme očakávať, že bude nová Kia Ceed Crossover vyzerať napríklad takto, ako je uvedené na vizualizácii nižšie? Možno áno, ale je pravdepodobné aj to, že nás KIA veľmi prekvapí. Kuriózne je, že aj my sme pred niekoľkými týždňami zverejnili graficky vytvorenú eventuálnu podobu faceliftu KIA Stonic, ktorá niesla kľúčové dizajnové prvky z Ceedu. Dnes to vyzerá tak, že sme možno neboli ďaleko od pravdy, keď sme uvažovali tým smerom, že KIA pripraví SUV-čko (resp. CUV) s dizajnom populárneho hatchbacku a kombi.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »