Tesla odhalila superlacné SUV-kupé Model Y! Prinášame parametre, ceny i dostupnosť

Z nového Modelu Y sa vraj stane najpredávanejší automobil značky.
Vydané  Text: 
Americká automobilová a technologická spoločnosť Tesla predstavila úplne nový model elektrického kompaktného SUV s názvom Model Y. Jedná sa o menšiu alternatívu k veľkému Modelu X s dizajnom výrazne inšpirovaným menším elektrickým sedanom Model 3. Tesla uviedla nový model iba pred niekoľkými hodinami na tlačovej konferencii, ktorej zvolanie bolo pre mnohých veľkým prekvapením. Správy o Tesle sú ako na hojdačke – jeden deň čítame o tom, ako nezvláda vyrábať ani automobily, za ktoré už zákazníci zaplatili depozit, na druhý deň sa dočítame o fenomenálnom úspechu Tesly na burze. Dnes čítame o úplne novom modeli elektromobilu, ktorý má navyše obrovské ambície. Zodpovedajú potenciálu?
Teslu Model Y predstavil osobne Elon Musk, zakladateľ značky Tesla a tradične nešetril superlatívmi. Avizované technické vlastnosti vozidla, ako aj jeho uvádzacia cena, sú pritom vskutku pôsobivé. Štandardný dojazd elektrického crossoveru (alebo kompaktného SUV s črtami kupé) Tesla Model Y je 370 km, verzia Long Range prejde na jedno nabitie do 480 km. Maximálna rýchlosť elektromobilu dosahuje 240 km/h a zrýchlenie z 0 na 100 km/h umožňuje už za 3,5 sekundy, čo je excelentný výkon.
Tesla Model Y (2020)
Nová Tesla zatiaľ odhaľuje iba svoj zovňajšok a interiér ostáva verejnosti skrytý, očakávame ale podobný dizajnový koncept ako v Modeli 3 – teda minimalizmus a optimalizáciu výrobných nákladov na správnych miestach, ktorá nebude realizovaná na úkor kvality materiálov. Automobilka informovala iba tom, že Model Y bude možné prepojiť s mobilným telefónom ako ostatné modely elektromobilov a na palubnej doske bude osadený až 15-palcový dotykový monitor. Cena Modelu Y v Spojených štátoch štartuje už na úrovni 39 000 amerických dolárov. Jedná sa pritom o prémiový automobil, elektromobil a crossover. Táto cena zohľadňuje štandardnú výbavu vozidla a výkonovo najslabšie naladené elektrické motory, pričom na jeseň budúceho roka Tesla spustí predaje vylepšených verzií Performance, Long Range Rear-Wheel Drive a Dual-Motor All-Wheel Drive, ktorých cena bude s príplatkovou výbavou podľa očakávaní vyššia ako o niekoľko desiatok tisíc dolárov. Výkonovo najslabšia a najlacnejšia verzia Modelu Y sa do predaja dostane neskôr ako jej drahšie varianty, najskôr na jar 2021. Na základe doterajších skúseností s Teslou a jej neschopnosťou plniť záväzné termíny čakáme, že sa aj tento ešte bude posúvať na neskôr. Kuriozitou je, že modelové portfólio automobilky Tesla je dnes tvorené modelmi s označeniami S 3 X Y.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »