V „zelenom NCAP“ nateraz vedú Kórejčania a Nemci (podrobné eko-hodnotenia)

Elektromobil Hyundai Ioniq priniesol popri krásnom dizajne aj skutočnú energetickú efektivitu, ktorú najnovšie ocenili aj výsledkami v Green NCAP. Umiestnil sa na rovnakej pozícii ako nemecký elektromobil BMW i3.
Vydané  Text: 
Green NCAP je nová disciplína v hodnotení automobilov. Testy Euro NCAP poznáme ako crash testy s detailným rozborom bezpečnosti vozidiel, Green NCAP využíva rovnakú logiku hviezdičkového hodnotenia, ale v súvislosti s energetickou efektívnosťou a indexom hovoriacom o produkcii emisií počas jazdy. Hodnotení Green NCAP sa doteraz zúčastnilo 12 automobilov s rôznymi druhmi a typmi pohonu. Nachádzame medzi nimi konvenčné naftové štvorvalce, litrové benzínové trojvalce i elektromotory. K dnešnému dňu bol otestovnaný a verejne ohodnotený tucet automobilov značiek Audi, Mercedes-Benz, BMW, VW, FIAT, Ford, Subaru, Volvo a Hyundai. Jednotlivé automobily sú zdanlivo neporovnateľné (VW Up! GTI vs. Audi A7 Sportback), lenže hviezdičky Green NCAP neberú ohľad na špecifiká vozidiel, ale iba na ich finálne výsledky. V súčasnom rebríčku sa o prvú pozíciu delia elektromobily Hyundai Ioniq Electric a BMW i3. Oba automobily dosiahli zhodne 5 hviezdičiek Green NCAP, skóre 10,0 v emisiách a skóre 8,5 v energetickej efektívnosti. Platí, že čím je číslo vyššie, tým lepšie. Na opačnom konci tabuľky nachádzame FIAT Panda 1.0 s nulovým hviezdičkovým hodnotením a energetickou efektivitou 6,0, Ford Fiesta 1.0 EcoBoost prechádzajúcej generácie so skóre 0 hviezdičiek a 6,6 pre efektivitu či Volkswagen Golf 1.6 TDI s taktiež nulovým hviezdičkovým hodnotením a 6,7 bodmi za energetickú efektivitu.

TEST: Hyundai Ioniq Plug-in – Možnosť voľby

Či chceme, alebo nie s plug-in hybridmi sa budeme stretávať čoraz častejšie. Elektrický Ioniq nás veľmi príjemne prekvapil, teraz sme preverili verziu Ioniq Plug-in.


**Zdroje:** [Green NCAP – výsledky](https://www.greenncap.com/assessments/) Tlačová správa Hyundai Slovensko




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »