Mercedes zverejnil ceny novej Triedy CLA: milo potešia všetkých fanúšikov trojcípej hviezdy

Slovenský importér značky Mercedes-Benz dnes informoval o spustení predaja novej generácie Triedy CLA, krásneho kupé s takmer kompaktnými rozmermi.
Vydané  Text: 
„Novinka je najemocionálnejším a najinteligentnejším vozidlom vo svojej triede,“ tvrdí Mercedes vo svojej oficiálnej správe a my sa tomuto veľkorysému zhodnoteniu nebránime. Veď nová Trieda CLA prišla nielen s vyladenou estetikou, ktorá nemôže nechať nikoho chladným, ale aj s balíčkom vyspelých asistenčných systémov a plnej konektivity, ktorú oceňujú všetci mladí vodiči. A práve oni sú cieľovou skupinou tohto modelu. Mimochodom, všimli ste si, že na všetkých oficiálnych fotografiách šoféruje novú CLA mladá žena? Nie je to náhoda, Mercedes-Benz sa vybral v ústrety mladým dynamickým ľuďom, ktorí sú budúcnosťou značky. Napríklad Spojených štátoch je vek majiteľov vozidiel triedy CLA až o desať rokov nižší, než je priemerný vek ostatných zákazníkov značky.
### Veľa bezpečnosti a novej techniky Z hľadiska bezpečnosti je Mercedes-Benz CLA už štandardne na veľmi vysokej úrovni, budúcim zákazníkom budú počas jazdy robiť spoločnosť prakticky všetky moderné asistenčné systémy. Určité funkcie prebrala CLA od vyššej triedy S, jedná sa o aktívny asistent udržiavania odstupu DISTRONIC, aktívny asistent udržiavania v jazdnom pruhu, zmeny jazdného pruhu a núdzového zastavenia či zlepšené kamerové a radarové systémy schopné vidieť až do vzdialenosti pol kilometra.
Inováciou v triede CLA je implementácia systému MBUX, ktorý zvláda pokročilé hlasové ovládanie. Mercedes o ňom hovorí ako o asistentovi s hlasovým ovládaním so schopnosťou priebežne sa učiť. V praxi to znamená, že priamo v aute bez predchádzajúceho úkonu poviete „Ahoj Mercedes“ a nadiktujete, čo práve chce. Napríklad vypočítať trasu do určitej destinácie alebo zavolať na niektoré telefónne číslo zo zoznamu kontaktov. Mercedes dokonca odpovie aj na všeobecné vedomostné otázky, napríklad: „Aká je rozloha štátu Texas?“, „Aký obsah tuku má avokádo?“, „Aký je vývoj ceny akcií spoločnosti Apple v porovnaní so spoločnosťou Microsoft?“ a podobne. Nová CLA je sériovo vybavená halogénovými svetlometmi s integrovaným denným osvetlením s LED, za príplatok si budete môcť dopriať pokrokové svetlomety MULTIBEAM LED. Mercedes pristúpil k redukcii objemu batožinového priestoru, ten sa medzigeneračne zmenšil o zanedbateľných 10 litrov, dosahuje preto 460 litrov. To je ale stále veľmi pôsobivé číslo.
### Ceny na Slovensku a dostupnosť Na Slovensku máte zatiaľ na výber z troch motorizácii krásneho Mercedesu: CLA 180, CLA 200 a CLA 180d. Všetky tri sú kupé, Shooting Brake príde ešte neskôr. Verzia CLA 180 disponuje benzínovým motorom s max. výkonom 100 kW (136 k) a manuálnou 6-stupňovou prevodovkou za 31 620 eur, CLA 200 s benzínovým motorom s max. výkonom 120 kW (163 k) a manuálnou 6-stupňovou prevodovkou je uvedená s cenou 34 800 eur a naftový variant CLA 180 d s max. výkonom 85 kW (116 k) a automatickou prevodovkou 7G-DCT kúpite za 36 402 eur. Mercedes-Benz vo svojej správe pre médiá uvádza, že v priebehu roka budú doplnené ďalšie benzínové a dieselové verzie s manuálnou alebo dvojspojkovou prevodovkou a s náhonom na všetky kolesá 4MATIC.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »