Vieme, ktoré luxusné autá sú najlacnejšie na údržbu

Američania sledovali, koľko stojí údržba nových áut a do akej miery sa značkám darí udržať trhovú hodnotu jazdených vozidiel. Ak si myslíte, že nemecké značky vychádzajú ako najlacnejšie na údržbu pre svoju spoľahlivosť, veľmi vás výsledky zistení prekvapia. Je však potrebné myslieť aj na to, že ceny v USA sa zásadným spôsobom líšia od tých európskych.
Vydané  Text: 
### Kelly Blue Book: Autá Lexus sú najlacnejšie na údržbu V rebríčku **5-Year Cost to Own Awards** (Cena 5-ročných nákladov) portálu Kelley Blue Book, získal Lexus medzi luxusnými automobilmi prvé miesto. Modely tejto značky obsadili **štyri prvé miesta a jedno druhé** zo siedmich kategórií prémiových automobilov. Kelly Blue Book v USA považujú za renomovaný zdroj poznatkov o nových a jazdených autách. Podľa portálu Lexus, ako najlepšia značka z hľadiska nákladov na údržbu, ponúka viac ako iní výrobcovia. A súčasne si udržuje aj vysokú hodnotu vozidla v dlhodobom horizonte. Na trhu sa vyníma vďaka priaznivému pomeru kvality a ceny, ktorá sa odráža vo vysokých hodnotách ďalšieho predaja modelov tejto značky. V porovnaní s konkurenciou na trhu s luxusnými automobilmi má Lexus v ponuke širokú škálu modelov pre rôzne kategórie kupujúcich – od kompaktného crossoveru UX po exkluzívnu limuzínu LS a grand tourer LC. Podľa Kelley Blue Book si Lexus vybudoval silnú pozíciu prémiovej značky nielen vďaka luxusným sedanom, ale aj vďaka novému typu auta prémiovej triedy – prvého luxusného SUV segmentu E, modelu RX, ktorý už v roku 2004 dostal hybridný pohon. Značka Lexus už roky ponúka automobily, ktoré sa tešia veľkému záujumu – rovnako nové, ako aj na trhu s jazdenými autami, pretože poskytujú na dlhý čas záruku kvality, spoľahlivosti a nízkych nákladov na údržbu. Dôležitá je aj nízka spotreba paliva automobilov japonskej značky – takmer všetky modely Lexusu sú v ponuke aj s hybridným pohonom. Vďaka tomu je Lexus hlavným propagátorom tejto nízkoemisnej technológie a predaj hybridov v strednej a východnej Európe predstavuje 99 % celkového predaja značky.
Lexus UX
### Lexus UX **Lexus UX vyhral v kategórii najlepší SUV/crossover prémiovej triedy** podľa americkej klasifikácie. Nový model v ponuke Lexusu je priestranné, úsporné, mestské SUV so športovými jazdnými vlastnosťami. Podľa Kelley Blue Book umožňuje bohatá výbava v niekoľkých verziách zákazníkom pocítiť jeho luxusný charakter aj napriek relatívne nízkej cene Na výber majú atmosférický benzínový dvojliter s výkonom 171 k, hybridný pohon, ktorý kombinuje atmosférický dvojliter s elektromotorom a má výkon 184 k a pohon 4×2 a 4×4 (E-Four). Každá verzia je v štandarde vybavená najmodernejšími technológiami – napríklad balíkom aktívnych bezpečnostných systémov Lexus Safety System+ 2.0 vrátane asistenta pre udržanie jazdného pruhu (LKA), asistenta pri sledovaní jazdného pruhu (LTA), varovný systém pri únave vodiča (SWAY), systém rozpoznávania chodcov (aj v noci) a cyklistov (PCS) ako aj rozpoznávanie dopravných značiek (RSA). Podľa výpočtov Kelley Blue Book predstavujú náklady na kúpu a päťročnú údržbu Lexusu UX 2019 v amerických podmienkach sumu **42 617 dolarov**. Je to o 3 205 dolárov menej ako v prípade Volva XC40, ktoré sa umiestnio na druhom mieste.
Lexus NX
### Lexus NX Päťročné prevádzkové náklady na Lexus NX 2019 predstavujú **43 750 dolárov**, čo je o 5 630 menej ako dosiahol Infiniti Q530, druhý v kategórii kompaktných SUV prémiovej triedy. Podľa Kelley Blue Book je SUV značky Lexus natoľko úsporné, až sa zdá, akoby bolo navrhnuté špeciálne kvôli tomuto rebríčku. Vozidlo je o pár tisíc dolárov lacnejšie ako nemecký konkurent a jeho výbava je naozaj impozantná. Verzia NX 300 ukrýva pod kapotou dvojlitrový turbomotor s výkonom 238 k, v prípade verzie NX 300h s hybridným pohonom je to 2,5-litrový benzínový štvorvalec s výkonom 197 k a môže sa vyskytovať s pohonom 4×4 E-Four.
Lexus RX
### Lexus RX Amerických vodičov, ktorí vlastnia Lexus RX, stojí ich auto za päť rokov **49 885 dolárov**, čo je o 2 808 dolárov menej ako v prípade Lincolnu Nautilus. V uplynulých rokoch prišlo v segmente SUV-čiek strednej triedy k zmenám, preto Kelly Blue Book rozdelil túto triedu na dve kategórie – autá s dvomi a tromi radmi sedadiel. Lexus RX vyhral v rebríčku nákladov v triede luxusných SUV-čiek strednej veľkosti pre 5 cestujúcich – segmente, ktorý vytvoril pred 20 rokmi. RX neustále dosahuje vysoké ceny odpredaja. Nízke náklady na údržbu vyplývajú aj zo spoľahlivosti modelu a úsporného hybridného pohonu. Americkí odborníci poukazujú na to, že súčasná generácia japonského SUV má výrazný dizajn, ktorý má osloviť najmä mladších vodičov, a súčasne atraktívny interiér. V Európe je RX dostupný s dvomi verziami pohonu – dvojlitrovým motorom s výkonom 238 k a hybridnej verzie, ktorá pozostáva z 3,5-litrového V6 motora s celkovým výkonom 313 k, ktorý má spotrebu paliva od 6,7 l/100 km a zrýchľuje na stovku za 7,7 sekundy.
Lexus GS

Test Lexus RX 450h: Majster ticha a pokoja s tromi motormi

Nemožno mu odoprieť označenie za jedno z najpôsobivejších SUV, aké sa nám dostalo do rúk. RX každou jednou jazdou dokazuje, že japonské predstavy o prepychu ladia s tými európskymi.

### Lexus GS Lídrom v segmente luxusných osobných automobilov je Lexus GS, ktorého náklady na kúpu a údržbu za päť rokov predstavujú podľa Kelley Blue Book sumu **61 188 dolárov**. Na druhom mieste sa umiestnil Infiniti Q70, ktorého majitelia zaplatia o 89 dolárov viac. Sedan GS dominuje v tomto rebríčku už tretíkrát za sebou. Jeho hospodárnosť sa začína už v autosalóne. Model GS stojí v USA menej ako 50 000 dolárov – ako zdôrazňujú autori správy, takúto nízku cenu sa nepodarilo dosiahnuť za porovnateľný model žiadnemu nemeckému výrobcovi. V prípade japonského sedanu získate za prístupnú cenu veľmi vysoký komfort a výbavu na dobrej úrovni už od základnej verzie. V Európe je tento model k dispozícii s dvojlitrovým motorom s výkonom 245 k, alebo v hybridnej verzii s 2,5-litrovým motorom s celkovým výkonom 223 k, ktorá spaľuje od 4,5 l/100 km a zrýchľuje auto na stovku za 9 sekúnd.

Nový Lexus ES príde na Slovensko! Má šancu konkurovať Mercedesu-Benz triedy E?

Skalní fanúšikovia Lexusu si to možno už všimli. Aj u nás sa objavil v ponuke nový model japonského výrobcu – rodinná limuzína ES. Na európsky trh sa dostáva siedma generácia najpredávanejšieho sedanu značky v USA. Je súčasne prvým modelom značky na novej platforme s množstvom inovatívnych technológií.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!