Suverénne najlacnejšia KIA: čo superlacný model ponúka v základe?

Malý hatchback sa síce predáva aj v športovo ladenej verzii GT Line, ale v základnej výbave za najnižšiu cenu je skôr sympatickým prvým autom pre mladých.
Vydané  Text: 
Keď sa dnes rozhodujete o kúpe nového auta, na výber máte z obrovského množstva značiek a modelov. Kupovať si jazdenku skrátka nemusí byť pre každého zaujímavé, pretože pred vyšším komfortom väčšieho vozidla a nespochybniteľným rizikom radšej uprednostnia novotu a záruky. Dôvod, pre ktorý si ľudia vyberajú mestské subkompakty, teda spočíva v ich záujme o úplne nové auto, pričom jeho rozmery a technologická výbava nie sú kľúčové. Napriek tomu sa na trhu nájdu vozidlá, ktoré aj za najnižšiu možnú cenu nejakú tú techniku ponúkajú a vlastne vôbec nevyzerajú zle. Najlacnejší model kórejskej automobilky KIA je malý hatchback Picanto. Vyhneme sa porovnávajú s modelmi iných výrobcov, ale môžeme uviesť, že za jeho rivalov môžeme považovať napríklad Toyota Aygo či Citroen C1. Pre zaujímavosť, hierarchicky vyššie posadený model Rio sa predáva za cenu vyššiu o 1 300 eur.
KIA Picanto v základnej výbave AMBER s motorom 1.0 MPI
KIA Picanto sa na Slovensku predáva výhradne s dvomi motormi, obomi bez preplňovania. Atmosférické agregáty MPI so zdvihovým objemom 1.0 a 1.2 litra možno nie sú splneným snom motoristu, ale pri správnom šoférskom štýle vedia mať výbornú spotrebu benzínu a motor 1.2 MPI dokonca možno konfigurovať s automatickou prevodovkou. Pokiaľ nás ale zaujíma výhradne najlacnejšia verzia modelu, tá sa dodáva iba s manuálnou prevodovkou a motorom 1.0 MPI s max. výkonom 49 kW (66 koní) a max. krútiacim momentom 96 Nm. Jedná sa o stupeň výbavy AMBER s cenovkou nastavenou na 8 990 €.
Na oficiálnych fotografiách vyzerá interiér Picanta krásne, ale v základnej výbave nedostanete ani 7-palcový displej, ani volant s tlačidlami a ovládaním tempomatu a bohužiaľ ani manuálnu klimatizáciu.
Už v základnej výbave AMBER sa Picanto dodáva s takmer plnou bezpečnostnou výbavou, v porovnaní s vyššími verziami chýba iba alarm a systém pre automatické zastavenie v prípade prekážky na ceste. Auto stojí na oceľových diskoch s plastovými krytmi (puklicami), pričom pneumatiky majú rozmery iba 175/65 R14. Najlacnejšie Picanto má denné svietenie, ale nie z LED pásov (to má až verzia GT Line), nemá ani predné hmlovky. Zapínanie svetiel je ale automatické, teda vodič sa nemusí báť, že by sa mu po zabudnutí zapnutých svetiel vyčerpala baterka. Súčasťou výbavy je aj jednoduché rádio s AUX a USB, predné okná sa otvárajú elektricky, zadné kľučkami a užitočné je aj sklápanie zadných sedadiel v pomere 40:60.
Batožinový priestor má max. kapacitu 255 litrov, resp. podľa metodiky VDA 200 litrov (ak je v kufri rezerva). Keď sa zadné sedadlá sklopia, sprístupní sa priestor s kapacitou 1 010 litrov, čo je pomerne zaujímavé číslo. Čo nám však vo výbave chýba, je aspoň manuálna klimatizácia (tá je dostupná až od výbavy SILVER) a parkovacie senzory, ktoré možno dokúpiť až od výbavy Gold. Ak by ste chceli KIA Picanto v metalickom laku, budete si musieť doplatiť 390 eur. Picanto môže mať aj zadnú cúvaciu kameru, tá je ale podmienená prítomnosťou 7-palcového displeja s navigáciou, ktorý sa dodáva až ako súčasť najvyššej verzie GT Line za 13 890 €.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX! 
  • Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.