Uber pripravuje veľké inovácie, namiesto áut budú v mestách samojazdiace bicykle

Uber, našťastie, nie je odkázaný na priazeň Slovenska a mimo našej krajiny preto vyvíja skvelé veci.
Vydané  Text: 
Ilustračné foto, elektrický skúter Ujet (2018)
Americká spoločnosť Uber, ktorá pred časom spôsobila rozruch aj na Slovensku pre netradične transparentné a férové fungovanie, v Spojených štátoch pripravuje zásadnú modernizáciu svojich služieb. U nás sa pre komplikovanosť trhu firma stiahla, ale v zahraničí zažíva obdobie významných inovácií. Firma chce novinkami vyriešiť problémy spojené s nedostatočnou kapacitou infraštruktúry pre osobnú automobilovú dopravu. Zaoberá sa rozšírením svojich služieb a vozového parku aj o elektrické bicykle, ktoré by navyše jazdili autonómne. Zámerom Uberu je ponúknuť alternatívne dopravné prostriedky pre ľudí, ktorí sú ochotní akceptovať znížený komfort za cenu skoršieho príchodu do cieľa. Je pravdepodobné, že cena takejto služby bude nižšia v porovnaní s prepravou v automobile. Novinku Uber označuje ako ***Micromobility Robotics***. Zaujímavosťou je, že Uber počíta s plne automatickým riadením elektrických bicyklov. Túto funkciu možno nevyužije pri preprave samotného zákazníka do cieľa, ale pri premiestňovaní bicykla k najbližšej nabíjacej stanici. Bicykel by mal byť schopný sám zvládnuť celú trasu od miesta vyloženia zákazníka až k stanici, kde si bude môcť dobiť batérie a ktorá poslúži ako východzie stanovisko ďalšej jazdy. Uber momentálne testuje nové technológie v meste Pittsburgh v limitovanom rozsahu prostredníctvom svojej mobilnej aplikácie. V Spojených štátoch dnes Uber okrem prepravných služieb automobilmi ponúka napríklad aj plavby na lodiach.

Elektrický skúter Ujet: asymetria, dojazd 150 km a kolesá bez výplní

Tvorcovia elektrického skútra Ujet experimentovali a ich nekonvenčný prístup sa im vyplatil. Výsledkom ich práce je vskutku zaujímavý produkt, ktorý nemožno len tak prehliadnuť.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!