Najťažšie, najrýchlejšie, najdrahšie. Zopár šokujúcich faktov o vozidlách

Automobilový priemysel narastá raketovou rýchlosťou a jeho hranice sa neustále posúvajú. Každý rok sú prekonávané rekordy či už v predaji, výrobe alebo samotných vlastnostiach auta. Ponúkame vám výber tých najzaujímavejších čísel.
Vydané  Text: 
### Najťažšie pozemné vozidlo na svete váži viac než 14-tisíc ton. Bagger 288 bol vyrobený nemeckou spoločnosťou Krupp v roku 1978 a mal hmotnosť neskutočných 13 500 ton. Tento bager vysoký 95 metrov, dlhý 215 metrov a s hmotnosťou viac ako 14 000 ton slúži na preťažovanie predchádzajúce ťažbe uhlia. Dokáže vybagrovať 240-tisíc ton uhlia denne, čo je približne ako vykopať 30 metrov hlboké futbalové ihrisko. Uhlie, ktoré sa za deň vyťaží, naplní 2 400 vagónov. Tento stroj ovládajú piati ľudia. V roku 1995 bol mierne prekonaný nástupcom **Bagger 293** s hmotnosťou 14 200 ton.
Výber TOP30 crossoverov a malých SUV predávaných na Slovensku
### V súčasnosti sa na svete používa približne 1,2 miliardy áut. V roku 2010 bola prekročená hranica jednej miliardy vozidiel a o menej ako štyri roky stúpol počet áut na cestách na 1,2 miliardy. Očakáva sa, že v roku 2035 toto číslo narastie na **dve miliardy áut**. Zaujímavé číslo je tiež počet predaných áut, v roku 2016 predaje dosiahli 88,1 milióna nových áut vrátane ľahkých vozidiel.
Jedným z riešení preplnených parkovísk sú vertikálne parkovacie domy, v ktorých sú autá do slotov umiestňované pomocou automatizovaných robotov.
### V roku 2016 bolo vyrobených viac než 70 miliónov áut. Do tohto čísla rátame všetky motorové vozidlá s minimálne štyrmi kolesami, ktoré slúžia na prevážanie pasažierov. V roku 2016 bolo vyrobených presne 72 105 435 áut. Tretina z nich pochádza z Číny, takmer 11% áut bolo vyrobených v Japonsku a 8% v Nemecku. Viac ako 60% áut bolo vyrobených v Ázii a Oceánii a iba 26% v Európe. Slovensko sa nachádza na 15. mieste, s podielom 1,4% vyrobených áut, čo predstavuje približne 1 milión áut za rok.
### Priemerné auto tvoria desiatky tisíc súčiastok. Priemerné auto je vyrobené z približne 30-tisíc súčiastok. Napríklad už len karoséria auta značky Mercedes-Benz je tvorená 10-tisíc súčiastkami a dielmi.
### Najrýchlejšie auto na svete dosahuje rýchlosť takmer 500 km/h. Najrýchlejších autom na svete je Hennessey Venom F5 vyrobené v roku 2017 s maximálnou dosiahnutou rýchlosťou 484 km/h a zrýchlením z nula na 97 km/h za 2 sekundy.

Hennessey Venom F5 chce dobehnúť tornádo

Za najrýchlejším autom na svete nemusí byť mamutí koncern ani renomovaná značka, ovenčená víťazstvami v množstve pretekov. Pokojne môže vzniknúť v garáži kdesi v Texase.


### Najdrahšie auto na svete je Rolls-Royce Sweptail. Stálo rovných 13 miliónov dolárov a svoju cenu si získalo najmä vďaka svojej jedinečnosti, keďže ide o model absolútne prispôsobený požiadavkám zákazníka. jeho vzhľad je inšpirovaný inými modelmi danej značky ale tiež jachtami. Takmer každá časť auta je unikátna a zhotovenie tohto modelu trvalo 4 roky, čo sa samozrejme odzrkadlilo aj na jeho cene.

Rolls-Royce Sweptail kombinuje dizajny Bentley a Rollsu v jeden unikát

S cenou 10 miliónov britských libier je najdrahším novým automobilom na svete, v Goodwoode ho vyrobili na objednávku istého „špeciálneho zákazníka“, ktorý si už v minulosti nechal na mieru vyrobiť aj dva kusy Ferrari F12 TRS.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia








Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX! 
  • Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.