Malé SUV-kupé Audi Q4 je prakticky odhalené, do predaja zamieri aj s 3- a 5-valcovými motormi

Audi Q4 z maďarského Győru zamáva predajmi štýlových kompaktných esúvečiek v Európe. Alebo ani nie?
Vydané  Text: 
Pripravované kompaktné SUV so zadnými partiami v štýle kupé sa spočiatku označovalo aj ako Q3 Sportback, lenže dnes je už isté, že novinka bude reprezentovať samostatný modelový rad. Automobil sa bude vo veľkom vyrábať už tento rok v maďarskom Győri, teda v rovnakom výrobnom závode, z ktorého liniek schádza nová Q3. O skutočnosti, že rok 2019 bude pre maďarský závod významný obohatením výroby, informovalo Audi ešte v apríli 2017. Audi Q4 bude konkurovať napríklad BMW X2, Range Roveru Evoque alebo Mercedes-Benzu GLA ďalšej generácie, hoci mnohí budú novinku považovať za priameho rivala takého BMW X4. Momentálne prebieha testovacia fáza prototypov a automobilový magazín Motor1 zverejnil fotografie kamuflovaného Audi Q4, ktorý odhaľuje prakticky celú siluetu novinky. Z fotografií je zrejmé, že Q4 si osvojí kľúčové dizajnové princípy známe z predných partií aktuálnej Q3. Dizajn predných svetlometov a rozmernej masky chladiča by mali byť prakticky totožné, čo povzbudzuje tvrdenia, že Q4 bude iba novým karosárskym variantom modelu Q3. V porovnaní s kompaktným SUV Q3 by ale novinka mala byť ešte „dynamickejšia“. Čo to presne znamená, to si zatiaľ môžeme iba domýšľať.
Pripravované Audi Q4 bude vychádzať z aktuálnej generácie Audi Q3 (na fotografii)
Nové kompaktné SUV-kupé Audi Q4 sa podľa vyššie uvedeného magazínu bude predávať s troj- a štvorvalcovými motormi, pričom do showroomov sa dostane aj variant RS Q4 s radovým päťvalcovým benzínovým motorom s maximálnym výkonom približne 300 kW (~400 k). Okolo výkonného RS Q4 sa ale množia špekulácie, skôr by sa do predaja mohol dostať variant SQ4. Spustenie predaja Audi Q4 by malo prebehnúť v druhej polovici tohto roka.
Vizualizácia kompaktného SUV Audi Q4, ktoré sa oficiálne ešte nepredviedlo.
Súčasné portfólio SUV modelov od Audi je pomerne pestré. Ingolstadtská automobilka dnes ponúka modely Q2, Q3, Q5, Q7 a najnovším prírastkom do rodiny esúvečiek je famózne Q8. Ceny týchto modelov začínajú na úrovni 23 400 eur za Q2, za top model Q8 zaplatíte minimálne 77 400 eur. V roku 2018 sa ako najpredávanejší Q-model od Audi ukázalo Audi Q3 a také Audi Q5 v európskych predajoch obsadilo tretiu pozíciu v kategórii stredne veľkých prémiových SUV. Pred Audi sa prepracovali Mercedes-Benz so svojím GLC a Volvo XC60.


Zdroje:
JATO Dynamics
https://www.autocar.co.uk/car-news/new-cars/2018s-most-popular-cars-europe-market-segment
https://audi.hu/en/news/news/details/517_the_6th_model_from_gyor_audi_q4_manufactured_by_audi_hungaria/
https://www.motor1.com/news/299900/audi-q3-sportback-spy-photos/








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!