Janov tri mesiace po zrútení mosta: katastrofálna doprava i ekonomika, mesto rieši veľký futbalový zápas

Lokálna ekonomika je zruinovaná, dopravné zápchy sú nekonečné a mesto čelí neustálym návštevám pozostalých. Tak opisuje aktuálnu situáciu v talianskom meste Janov denník SC Now.
Vydané  Text: 
Source: Twitter @Agenzia_Ansa
V utorok 14. augusta 2018 sa na rušnej talianskej diaľnici pri meste Janov o 11:50 hodine zrútila veľká časť mosta Morandi. V tom čase bolo na danom úseku množstvo áut, záchranné zložky hlásili desiatky mŕtvych, Autoviny o tejto udalosti na Slovensku informovali ako prví. Dnes vieme, že pri páde mosta a v jeho dôsledku zahynulo celkovo 43 ľudí, čím sa tragédie zaraďuje medzi najväčšie modernej histórii Talianska. Udalosť poukázala na skutočnosť, že technické nedostatky stavieb určených pre dopravu trápia nielen Slovensko, ale aj ďalšie krajiny.

AKTUÁLNE: V Janove sa zrútil most s autami, hlásia množstvo obetí!

**Na rušnej talianskej diaľnici sa pri meste Janov o 11:50 zrútila veľká časť mosta Morandi.** V tom čase bolo na danom úseku množstvo áut, záchranné zložky hlásia desiatky mŕtvych. *“Rozsah (nešťastia) je obrovský. Pravdepodobne sú desiatky mŕtvych medzi tými, ktorí spadli z viaduktu, aj tými, na ktorých spadli trosky. Hasiči spoločne so záchranármi vyťahujú v súčasnosti zranených. Niektorí... Prečítať celé

### Negatívna atmosféra a problematická doprava Funkčná stránka mesta Janov sa po augustových udalostiach výrazne zhoršila. Dopravná infraštruktúra sa na most Morandi spoliehala v nevídanej miere, preto jeho uzávierkou vznikajú v meste rozsiahle kolóny. Podľa denníka SC Now sú doslova „nekonečné“. Most bol hlavnou dopravnou tepnou pre severozápadné prístavné mesto a jej zatvorenie spôsobilo dlhé obchádzky a vyvolalo dopravné zápchy pozdĺž starých pobrežných ciest Zrútenie mosta malo nepriaznivý vplyv aj na miestnu ekonomiku, ktorú podľa slov vyššie uvedeného titulu udalosť zruinovala. Janov má pri dĺžke 35 kilometrov viac ako 610-tisíc obyvateľov. Okrem toho obyvatelia mesta čelia prívalu smútiacich pozostalých, ktorí chcú a majú právo vidieť miesto, ktoré sa pre ich príbuzných a priateľov stalo osudným. Toto všetko prispieva k negatívnej nálade mesta, ktoré má asi iba málo vyhliadok na skoré vyriešenie situácie.
Source: Twitter
### Taliani majú smelé plány na stavbu nového mosta Čo spôsobilo uvoľnenie časti mosta, keď sa počas silnej búrky nákladné autá a osobné autá zrútili do suchého koryta, vyšetrujú prokurátori. Hypotézy zahŕňajú možnú neadekvátnu údržbu alebo chyby v samotnom dizajne mosta, eventálne nedodržanie projektového plánu. Starosta mesta Marco Bucci nedávno vyhlásil, že demolácia podporného piliera na jednom konci mosta by mala začať budúci mesiac. Neskôr sa bude demolovať stĺp v blízkosti bytových domov, ktorých evakuovaní obyvatelia dúfajú, že získajú aspoň svoje osobné veci, ktoré pri evakuácii bytov a domov museli nechať vo svojich domovoch. Janov však hľadí aj do budúcnosti a plány sú smelé. Starosta Bucci tvrdí, že náhradný most by mal byť dokončený do polovice roka 2020, čo je priam šibeničný termín. Je koniec roka 2018, čo znamená, že celé projektovanie, schvaľovacie a byrokratické procesy a samotná výstavba s kolaudáciou by mali prebehnúť za jeden a pol roka. Do akej miery sa takýto časový stres prejaví na kvalite stavby, bude nepochybne predmetom verejných diskusií. Posledné, o čo majú obyvatelia mesta, autority aj vodiči záujem, je ďalší nebezpečný most.
Source: Twitter
Malou útechou pre Talianov žijúcich v meste zostáva skutočnosť, že práve túto nedeľu sa uskutoční prvý futbalový zápas medzi klubmi FC Genoa (Janov) a UC Sampdoria. Pre krajinu, ktorá futbalom doslova žije, je to udalosť, ktorá má potenciál uvoľniť negatívnu atmosféru v celej lokalite. Mesto má konečne príležitosť rozprávať o niečom inom.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »