Jakeš je nezničiteľný, štartuje na Dakare aj krívajúci a po zásahu bleskom

Jakeš ukázal motorku, na ktorej sa bude snažiť pokoriť piesočné duny a ostatných pretekárov v Peru. S vtipom tvrdí, že na Dakar nepôjde s bleskozvodom, na všetky výzvy je pripravený aj vďaka dôslednej príprave, trénerovi, mechanikom a terapeutovi.
Vydané  Text: 
Včera sa vo vynovených priestoroch čerpacej stanice OMV na Einsteinovej ulici v Bratislave uskutočnila tlačová konferencia, na ktorej Ivan Jakeš prezradil podrobnosti o svojej účasti na pretekoch Rely Dakar 2019. Na piesok sa vracia po ročnej prestávke s vysokými očakávaniami, ale aj zároveň triezvym nadhľadom. Neodrádzajú ho ani početné pády, zranenie nohy a zápästia či dokonca zásah blesku, ktorý prežil v roku 2017. Jakeš je očividne nezničiteľný a na ročník 2019 sa teší. Zatiaľ najúspešnejšími účasťami na Dakare pre Jakeša zostávajú ročníky 2013 a 2015, kedy obsadil 4. a 8. miesto a tiež rok 2014, kedy skončil jedenásty.
Výprava Jakeša na Rely Dakar 2019 do Peru sa tento rok zaobíde bez karavanu, podľa vlastných slov plne dôveruje svojim dvom mechanikom, trénerovi a terapeutovi, ktorí tvoria gro jeho tímu. Pre 45-ročného rodáka z Myjavy to bude už 11. štart na Dakare, začínal ešte v čase, keď sa jazdilo v severnej Afrike. Celkovo sa ročník 2019 prezentuje ako v poradí 41. ročník Dakaru, bude sa konať v Peru od 6. do 17. januára 2019 a Jakeš očakáva, že dôjde až do cieľa. Zároveň priznáva, že sám pozná veľa skvelých pretekárov, ktorí cieľ z rôznych príčin nedosiahli. S nedochádzaním do cieľa kvôli poruchám alebo zraneniam má osobné skúsenosti, z desiatich účastí došiel do cieľa štyrikrát a ročník 2008 bol zrušený. Z piesku veľké obavy nemá, skôr sa mu nepáči počet etáp, ktorých je teraz iba desať. „Desať etáp mi nevyhovuje, potrebujem prvé štyri na zvyknutie si a je škoda skončiť práve, keď ma to začne baviť,“ odpovedal na otázku na tlačovej konferencii v priestoroch OMV. Ivan Jakeš pri tejto príležitosti ukázal svoju motorku. Nie je to najnovší model, podľa vlastných slov motorke absolútne dôveruje, pretože ju pozná a vie, čo má od motora čakať. Na novší model by si už nemal čas zvyknúť, keďže by mohol byť doručený až v novembri. Ivanovi držíme palce a jeho výkony budeme v januári intenzívne sledovať!
### Ako sa darilo Jakešovi na Dakare v minulosti: Rely Dakar 2007: pre poruchu v 6. etape odstúpil
Rely Dakar 2008: zrušený
**Rely Dakar 2009**: 43. miesto (po penalizácii v úvode Rely, dokončilo 130 jazdcov)
Rely Dakar 2010: pre poruchu v 7. etape odstúpil
Rely Dakar 2011: pre poruchu v 10. etape odstúpil z priebežnej 10. priečky
Rely Dakar 2012: pre poruchu v 5. etape odstúpil z priebežnej 18. priečky
**Rely Dakar 2013**: konečné 4. miesto
**Rely Dakar 2014**: konečné 11. miesto
**Rely Dakar 2015**: konečné 8.
Rely Dakar 2016: pre zranenie odstúpil v 6. etape z priebežnej 11. pozície
Rely Dakar 2017: pre zranenie odstúpil v 5. etape z priebežnej 8. pozície
zdroj




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »