Spoznajte značku Jaguar: Prvý názov jej znehodnotili nacisti a vlastnila aj Daimler

9 faktov o automobilke, ktorej symbolom sa stala jedna z najrýchlejších a najpôsobivejších šeliem sveta.
Vydané  Text: 
Automobilka Jaguar patrí medzi najvychytenejšie značky sveta a asi nie je človeka, ktorý by ju nepoznal. Keď sa ale fanúšika Jaguaru spýtate, kedy bola jeho obľúbená značka založená a čo vyrábala pôvodne, zvyčajne sa odpovede nedočkáte. Nasledovných deväť faktov je kľúčových v histórii značky, ktorú dnes poznáme ako Jaguar a určite by ste ich mali ako automobilový priaznivec poznať. ### #1 Pôvodne sa automobilka volala Swallow Sidebar Company, založená bola v roku 1922 a vyrábala motocyklové sajdkáry. Spoločnosť založili William Walmsley a William Lyons.
#2 Prvýkrát sa názov Jaguar objavil v roku 1935, keď automobilka predstavila športové automobily SS 90 a SS Jaguar 100.
1938 SS Jaguar 100 - 2 1⁄2 Litre v British Motor Museum (zdroj foto: Wikimedia Commons, používateľ: DeFacto)
#3 Počas druhej svetovej vojny sa celá výroba preorientovala na potreby armády, takisto ako celý európsky priemysel. ### #4 Hneď po skončení druhej svetovej vojny (1945) už dvakrát premenovaná spoločnosť zmenila názov zo SS Cars Limited na Jaguar Cars Ltd. Boli na to dva dôvody: spoločnosť sa preorientovala z výroby sajdkár a karosérii na automobily a okrem toho akronym SS sa spájal s Nemcami ich paparamilitantnou zložkou nacistickej strany NSDAP – Schutzstaffel. Sesterská firma Swallow Coachbuilding Company bola v roku 1946 predaná Jaguarom britskej leteckej firme Helliwell Group. #5 Už v roku 1948 premenovaná automobilka Jaguar predstavila prelomový model XK120. Jednalo sa o športové vozidlo, ktoré bolo míľnikom nielen pre značku, ale aj celý automobilový priemysel.
1949 Jaguar XK120 Roadster na prestížnom autosalóne na Pebble Beach 2012 (Foto: Wikimedia Commons, zdroj: Rod Hatfield/používateľ : Jlotman)
### #6 Jaguar kúpil značku Daimler v máji 1960 a až do roku 1966 vyrábala exkluzívne modely práve pod názvom Jaguar Daimler. Lenže nejednalo sa o nemeckú spoločnosť Daimler-Benz či Daimler AG, ale o britskú automobilovú spoločnosť Daimler Company Limited. Jaguar za ňu zaplatil 3,4 miliónov libier. Jaguar síce zastavil výrobu dovtedy významného športového modelu SP250, ale zachoval ikonický 4.5 L V8 Majestic Major a uviedol na trh novú limuzínu Daimler DR450.
1967 Jaguar Daimler DR450 (Foto: Wikimedia Commons, zdroj/používateľ : Charles01)
#7 V roku 1990 sa značka Jaguar stala vlastníctvom americkej značky Ford, ktorá so zámerom akvizovať prémiové automobilky založila skupinu Premier Automotive Group. Okrem Jaguaru do nej patrili aj Aston Martin, Volvo a Land Rover. ### #8 V roku 2008 prešiel Jaguar spoločne s Land Roverom a právami na značky Rover a Lanchester Motor Company na indický automobilový koncern Tata Motors. Následne vznikla spoločnosť Jaguar Land Rover Limited, pod ktorou Jaguar figuruje dodnes – a s pôsobivými úspechmi. #9 Na autosalóne vo Frankfurte v roku 2015 značka Jaguar predstavila svoje historicky prvé SUV s názvom F-Pace a uviedla na trh malý sedan XE nadväzujúci na X-Type. Išlo o prvý Jaguar založený na úplne novej hliníkovej modulárnej platforme. O dva roky neskôr ho nasledovalo kompaktné SUV E-Pace a k1. marcu 2018 značka predstavila svoje vôbec prvé plne elektrické SUV I-Pace
Jaguar F-Pace 3.0D AWD Portfolio (test 2017) (foto: PANER)

TEST Jaguar E-Pace 2.0 i4 AWD – Šelma na podpätkoch

Podarí sa novému Jaguaru E-Pace zamiešať karty v triede prémiových kompaktných SUV? Pod príťažlivým kabátom ukrýva overenú techniku, ktorá však so sebou priniesla aj niekoľko kompromisov.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »