Prípad pre psychiatra: Čech vybrzďoval na diaľnici na ručnej brzde, jeho šialenstvo trvalo štvrť hodiny!

Toto video z autokamery sa zapíše do dejín československého internetu. To, čo predvádzal vodič Škody Fabia, sa prieči zdravému rozumu a je prípad nielen pre políciu, ale rovno pre psychiatrické oddelenie.
Vydané  Text: 
**Absolútny vrchol nezodpovednosti, arogancie, agresivity a hlúposti**. Inak nemožno opísať to, čo predvádzal český vodič bielej Škody Fabia spoločnosti EXCON s evidenčným číslom 4SC 1396 v meste a potom na diaľnici. Zaumienil si, že bude ohrozovať vodiča vozidla, ktoré išlo celý čas za ním tým, že bude dupať v rýchlosť 130 km/h na brzdy, jazdiť medzi pruhmi so zapnutými výstražnými svetlami a dokonca počas jazdy zatiahne ručnú brzdu, čím spraví priamo na diaľnici šmyk zakončený vo zvodidlách. Celý incident sa odohral ešte v meste na kruhovom objazde, kedy vodič vozidla s kamerou chcel obísť pred ním stojace vozidlá v kolóne na kruhovom objazde. Nebol to práve najmúdrejší manéver, ale to, čo nasledovalo nasledovnú štvrťhodinu, je hrubý prešľap vodiča bielej Fabie. Najprv to vyzeralo tak, že vodič Fabie iba vystúpil z vozidla a chcel za ním idúcemu vodičovi vynadať z očí do očí. Následne nasadol späť do auta a situácia bola tým pádom „vyriešená“. Opak bol pravdou, až potom nasledovalo v ďalších minútach na diaľnici, sa vymyká rozumu, morálke i pravidlám bezpečnosti. Vodič Fabie začal so šikanovaním vodiča za ním tým, že ho neustále vybrzďoval a bránil mu v prejazde. Rozumiete snahe niektorých ľudí vybrzďovať? Koledujú si o škodu na vlastnom aute, napriek tomu je to pomerne populárny spôsob trestania iných vodičov. Tu ale logicku nehľadajme, pretože keby ľudia uvažovali logicky, nepúšťali by sa do podobných avantúr, nekričali by po sebe na cestách a nerobili by si zle. Vrcholom tohto jednostranného konfliktu je v čase 6:20, keď sa Fabia v šmyku na ručnej brzde zastaví kolmo na jazdný pruh a v čase 7:20, keď Fabia doslova zastaví uprostred diaľnice na výstražných svetlách. Neskôr v čase 12:00, keď sa nebál zastaviť aj vodiča iného vozidla s cieľom zablokovať celú dopravu. Vodič vozidla s kamerou počas jazdy telefonuje s políciou, ktorú informuje o aktuálnej situácii. Na konci videa po 14. minúte kamera zachytáva, že vodič Fabie bol zastavený políciou a spolu s nimi v odstavnom pruhu čakal aj vodič ďalšieho auta, ktorý sa stal obeťou agresívneho besnenia. Priebeh celého konfliktu vyzerá otrasne a dvíha tlak. Ako vodič i novinár sa pýtam, ako je vôbec možné, že takíto ľudia dostávajú vodičské oprávnenie a jazdia po cestách. Naozaj spoločnosti EXCON absolútne nezáleží na tom, kto šoféruje jej autá a že ohrozuje životy ľudí? Netýka sa to ale iba tohto prípadu a práve tohto správania. Naozaj chceme cesty, po ktorých sa pohybujú ľudia schopní **vynadať druhému vodičovi**, **lepiť sa neho odzadu** alebo ho **dokonca vybrzďovať**? Títo ľudia bez najmenšej pochyby patria do väzenia alebo na bezpodnetky v ústavoch pre psychicky chorých. Osobne verím, že polícia v Čechách tento prípad vyrieši dôrazne a udelí vodičovi Fabie exemplárny trest, pretože ak nebude ani toto správanie potrestané, bude výzvou pre všetkých ostatných agresívnych vodičov, aby sa správali ešte agresívnejšie.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »