Subaru XV aj ako hybrid! Japonci predstavili novú pohonnú jednotku e-Boxer

Už pri predstavovaní novej generácie modelu XV nám inžinieri v Subaru naznačovali príchod ekologickej verzie s elektrickým pohonom. Žiaľ, **emisné normy a tlak na neustále znižovanie spotreby majú výrazný vplyv aj na tradicionalistickú japonskú značku,** ktorá dodnes dôveruje veľkoobjemovým benzínovým motorom typu Boxer. Len pred niekoľkými dňami sa na japonských weboch objavili oficiálne informácie, ktoré **potvrdzujú príchod hybridnej… Prečítať celé
Vydané  Text: 
Už pri predstavovaní novej generácie modelu XV nám inžinieri v Subaru naznačovali príchod ekologickej verzie s elektrickým pohonom. Žiaľ, **emisné normy a tlak na neustále znižovanie spotreby majú výrazný vplyv aj na tradicionalistickú japonskú značku,** ktorá dodnes dôveruje veľkoobjemovým benzínovým motorom typu Boxer. Len pred niekoľkými dňami sa na japonských weboch objavili oficiálne informácie, ktoré **potvrdzujú príchod hybridnej verzie modelu XV.** Pod kapotou úsporného crossovera pritom nájdeme rovnaký dvojlitrový boxer s mierne nižším výkonom na úrovni 107 kW (145 k) a krútiacim momentom 188 Nm. **Spaľovaciemu motoru bude pomáhať malý elektromotor s výkonom 10 kW a krútiacim momentom 65 Nm, ktorý má zaistiť ešte lepšiu pružnosť.** Úspora paliva však nebude tak výrazná, ako by niektorí mohli predpokladať. Podľa japonských prepočtov by hybridné XV mohlo jazdiť za 5,3 l/100 km v kombinovanej prevádzke.
Okrem nižšej spotreby bude crossover disponovať aj špeciálnym farebným odtieňom Lagoon Blue Pearl, strieborným oplastovaním a modrými detailmi v interiéri. **Napriek tomu, že hybridná alternatíva by mohla vzbudiť záujem aj na starom kontinente, Subaru predaj tejto verzie na našom trhu zatiaľ neplánuje.** Už dnes však kolujú informácie o možnom predstavení plug-in hybridnej verzie tohto modelu aj pre európsky trh.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »