Na Slovensku sa zvýši maximálna rýchlosť na diaľnici. Poznáme detaily!

Téma zvýšenia maximálnej rýchlosti na diaľnici je opäť na stole. **Túto informáciu potvrdil aj minister dopravy a výstavby, Arpád Érsek, ktorý by po vzore susedného Rakúska chcel otestovať zvýšenú maximálnu rýchlosť na 140 km/h aj na niektorých vybraných úsekoch na Slovensku.** S najväčšou pravdepodobnosťou však nepôjde o dlhé úseky a úplne vylúčiť tiež môžeme takzvanú „diaľnicu“ D1 medzi Bratislavou a Trnavou,… Prečítať celé
Vydané  Text: 
Téma zvýšenia maximálnej rýchlosti na diaľnici je opäť na stole. **Túto informáciu potvrdil aj minister dopravy a výstavby, Arpád Érsek, ktorý by po vzore susedného Rakúska chcel otestovať zvýšenú maximálnu rýchlosť na 140 km/h aj na niektorých vybraných úsekoch na Slovensku.** S najväčšou pravdepodobnosťou však nepôjde o dlhé úseky a úplne vylúčiť tiež môžeme takzvanú „diaľnicu“ D1 medzi Bratislavou a Trnavou, ktorá nezodpovedá bezpečnostným štandardom pre zvýšenie rýchlosti.
Pixabay
So zvýšením maximálnej rýchlosti na diaľnici nie sú stotožnení ani dopravní experti. **Kritizujú nedostatočnú infraštruktúru a nedisciplinovanosť vodičov. Slováci podľa nich bežne prekračujú súčasné rýchlostné limity a 140-ka je neoficiálnou „maximálkou“ už dnes.** Je otázne, či by vodiči prekračovali rýchlosť o magických 10 km/h aj po jej navýšení.
**Všetko momentálne záleží na dohode medzi ministerstvom vnútra a dopravy. V prípade úspechu môžeme očakávať testovaciu prevádzku, počas ktorej budú zisťovať, či navýšenie rýchlosti prispelo k plynulosti premávky na diaľnici.** Špekuluje sa o tom, že zvýšená rýchlosť by mohla byť zavedená na diaľnici D2 z Bratislavy do Česka, kde by sme mohli nazbierať dostatok informácií o prípadných zmenách správania vodičov.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.
  • SERVIS

    Inovatívny rad legálnych žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED W5W je dostupný už aj na Slovensku

  • ams OSRAM, svetový líder v oblasti optických riešení, rozšíril rodinu na Slovensku legálnych LED žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED o žiarovku W5W.

     Osvedčenie Ministerstva dopravy SR o vnútroštátnom typovom schválení komponentu je aktuálne udelené pre náhradné LED svetelné zdroje typu: H1-LED, H4-LED, H7-LED, H7-LED (24 V), a novo aj pre W5W-LED.