VW ukázal novú Grand Californiu aj s famóznym detailom vo výbave

Obytné autá sú v kurze. Najnovšie značka Volkswagen Úžitkové vozidlá na autosalóne Caravan Salon 2018 v Düsseldorfe predvedie model Grand California.
Vydané  Text: 
### Obytné automobily postavené na základoch dodávok sú kategóriou, ktorú pomerne často prehliadame. Zvyčajne nie sú tak zaujímavé, pretože ich využiteľnosť je na prvý pohľad výrazne obmedzená. V skutočnosti tieto vozidlá ponúkajú využitia nepomerne viac ako bežné vozidlá. Ponúkajú nadštandardný priestor v interiéri, plnú výbavu pre kempovanie a rôznorodé odkladacie priestory. Na tomto poli nájdeme napríklad aj štýlový Mercedes-Benz triedy V Marco Polo a keby sme chceli zachádzať do absolútnych krajností, možno by sme na ňom videli aj MINI Countryman s výbavou Autohome. Volkswagen Úžitkové vozidlá ale ponúkne čosi navyše. Zabojovať na poli obytných automobilov teraz **Volkswagen Úžitkové vozidlá** plánuje so svojím novým modelom Grand California. Novinka je postavená na základoch dodávky Crafter, priestorovo je teda naozaj veľkorysá.
Ako uvádza **Volkswagen Úžitkové vozidlá** vo svojej tlačovej správe, „kuchynské vybavenie zahŕňa výsuvnú 70-litrovú chladničku vrátane mrazničky (dosiahnuteľnú aj zvonka cez posuvné bočné dvere), plynový varič s dvoma horákmi, drez, ako aj rozličné skrinky s posuvnými dverami, zásuvky a výklopné odkladacie schránky.“
Súčasťou príplatkovej výbavy bude aj postele pre deti v zvýšenej streche s integrovaným panoramatickým strešným oknom aj prídavnú stropnú klimatizáciu vzadu, bočnú markízu, nosič na bicykle na zadnú časť vozidla, kempingový stolík a stoličky. Štandardom je plynové kúrenie, ale za príplatok sa dá rozšíriť o **plynovo-elektrické** a **naftovo-elektrické kúrenie**. Zaujímavosťou bude nielen jednoduchá kuchynka priamo vo vozidle, ale predovšetkým prítomnosť malého priestoru, ktorý Volkswagen označuje ako hygienickú bunku. Nachádza sa v nej WC misa a skladacie umývadlo, poličky na kozmetiku a tiež box na odloženie toaletného papiera. Nemci nezabudli ani na jeden veľmi podstatný detail – vetracie okienko. Hygienická bunka má vskutku veľké rozmery, až 840 x 800 mm. Predstavte si, že sa vošla do auta, v ktorom je priestor pre štyroch ľudí.
Pre najnáročnejších (a bohatých) bude v predaji aj špeciálna výbava v podobe solárnych článkov na streche, parabolická anténa na príjem satelitnej televízie a hotspot (router) LTE WLAN.
Volkswagen California bol prvýkrát predstavený v roku 1988 a stál na podvozku modelu Transporter T3. Predalo sa do dovedna 160-tisíc kusov a nová verzia Grand California chce latku výbavy a kvality posunúť dramaticky nahor. Nový kempingový automobil sa začne predávať na jar 2019 za doteraz nezverejnené ceny. Tie sa dozvieme po predstavení na autosalóne Caravan Salon 2018 v Düsseldorfe (24. augusta až 2. septembra 2018). Nový Volkswagen Grand California sa bude ponúkať súbežne s modelom Crafter a pravdepodobne s rovnakou ponukou motorov – to zatiaľ výrobca neupresnil. Pripomenul však, že vzhľadom na široké využitie kempingových automobilov sa bude Grand California ponúkať s pohonom 4MOTION, teda pohonom všetkých štyroch kolies.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »