Niki Lauda podstúpil transplantáciu pľúc, doplatil na chorobu z Ibizy

Legenda pretekov F1 sa prestala objavovať na verejnosti, dnes vyšli správy o jeho vážnom zdravotnom stave.
Vydané  Text: 
Zdroj: Wikipedia, Pinterest, CNN, Blogspot
Niki Lauda je v nemocnici vo Viedni, kde dnes absolvoval transplantáciu pľúc. Jeho stav je podľa dostupných informácií veľmi vážny, nemocnica potvrdila operáciu, avšak nezverejnila žiadne podrobnejšie informácie. Lauda je pritom v nemocnici už týždeň, podľa denníka f1.sk sa verejnosti zdala podozrivou jeho neprítomnosť na pretekoch na Hockenheimringu a Hungaroringu. Včerajšie správy pritom ešte uvádzali, že Niki si z Ibizy priniesol takzvanú letnú chrípku, ktorá zasahuje imunitu, prejavuje sa zvýšenou horúčkou, zimnicou a kašľom. Lauda údajne ochorenie podcenil a musel byť letecky prevezený do nemocnice vo Viedni. Ďalšie správy zmieňovali jeho súvisiace problémy s obličkami. Niki Lauda sa preslávil ako pilot monopostu F1, do histórie sa vryl svojou neoblomnosťou a tvrdohlavosťou. V kariére pokračoval aj po tom, čo pri havárii utrpel vážne popáleniny, ktoré sa pre neho stali typickými. Správu o stave Nikiho Laudu priniesli denníky f1sport.auto.czf1.sk.
Zdroj: Wikipedia, Pinterest, CNN, Blogspot
## Žijúca legenda ### V apríli uplynulo presne polstoročie, keď sa Niki Lauda zúčastnil ako 19-ročný svojich prvých pretekov. Bolo to na Mini Cooperi a umiestnil sa na druhom mieste. Dnes sa hrdí troma titulmi majstra sveta F1 z rokov 1975, 1977 a 1984. Poznáme ho aj ako podnikateľa z oblasti leteckej dopravy. Založil dve letecké spoločnosti (Lauda Air a Niki). Je odborným konzultantom pre nemecké televízie počas víkendov Grand Prix. Niki Lauda patrí medzi tých šťastnejších pretekárov formule 1, ktorí svoju veľkú nehodu prežili. A dokonca sa vrátil aj ďalej pretekať. **Stalo sa to v roku 1976 na Veľkej cene Nemecka na Nürburgringu. Mal vážnu haváriu, počas ktorej jeho Ferrari vzbĺklo.** Po vdýchnutí horúcich toxických výparov sa ocitol blízko smrti a utrpel vážne popáleniny. Jazvy po popáleninách zanechali trvalé stopy.
### Pretekársky život Aj keď sa narodil v zámožnej rodine, peniaze nevyhadzoval zbytočne von oknom. Všetko venoval automobilovému športu. Aby získal peniaze na vstup do Formuly 1, jazdil začiatkom 70. rokov preteky športových a cestných automobilov. Dokonca si vzal pôžičku v hodnote dvoch miliónov rakúskych šilingov na zakúpenie kokpitu v March-Ford.
### Nešťastná zákruta Týždeň pred Grand Prix Nemecka 1976 na Nürburgringu Lauda vyzval svojich kolegov pilotov, aby bojkotovali tento závod pre nedostatočné bezpečnostné opatrenia. Nürburgringu totiž vypršala licencia platná 6 rokov. Väčšina jazdcov hlasovala proti bojkotu, a tak závod prebehol. V deň pretekov 1. augusta 1976 pršalo. Okrem jediného pretekára štartovali všetci na pneumatikách do dažďa.
V druhom kole, krátko po prejazde cez Breidscheid sa Laudovo Ferrari zrazu otočilo doprava, odrazilo sa od skalnej steny späť na cestu a vzbĺklo. Do horiaceho monopostu vrazil Brett Lunger, ktorému sa na rozdiel od Nikiho Laudu podarilo z vraku dostať von. **Lauda utrpel vážne popáleniny tváre a nadýchal sa horúcich toxických splodín**. Už o 42 dní, po dvoch premeškaných pretekoch, zajazdil Lauda Veľkú cenu Talianska a skončil na štvrtom mieste s krvácajúcimi ranami. Nasledovalo množstvo operácií a transplantácií kože.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX! 
  • Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.