Fordu sa u nás nedarí, zrejme prídu na rad veľké čistky

### Správa o finančných výsledkoch európskej divízie Fordu nie je vôbec priaznivá a dáva tušiť o tom, že už ani starý kontinent nie je pre americkú automobilku odbytiskom pre hatchbacky a MPV-čka. Je možné, že sa ich úplne zbaví a my prídeme o modely, ktoré sme dlho považovali za ideálne práve pre európskeho zákazníka. Zatiaľ, čo za prvý… Prečítať celé
Vydané  Text: 
### Správa o finančných výsledkoch európskej divízie Fordu nie je vôbec priaznivá a dáva tušiť o tom, že už ani starý kontinent nie je pre americkú automobilku odbytiskom pre hatchbacky a MPV-čka. Je možné, že sa ich úplne zbaví a my prídeme o modely, ktoré sme dlho považovali za ideálne práve pre európskeho zákazníka. Zatiaľ, čo za prvý polrok 2017 sa Ford tešil zo zisku na úrovni 88 miliónov amerických dolárov, prvá polovica roka 2018 vyzerá presne opačne: dostal sa do straty 73 miliónov dolárov. V praxi to znamená, že Ford už nepočíta s možným ziskovým rokom vôbec, hoci sme iba v jeho polovici.
Je veľmi pravdepodobné, že slávny americký výrobca, ktorý tak dramaticky ovplyvnil rozvoj autopriemyslu na celom svete, z nášho trhu odstráni všetky modely, ktoré sú pre neho stratovými projektmi. V Spojených štátoch už k tomuto kroku pristúpil a zo svojho portfólia vyhadzuje všetky autá, ktoré nepatria do kategórie SUV, crossover, pick-up a úžitkových vozidiel. Okrem nich ostane už len legendárny Mustang a Focus Active, čo je však tiež na naše pomery SUV-čko. Sedany, liftbacky, hatchbacky a subkompakty sú teda za hranicou záujmu. Zatiaľ sa v ponuke na stránke ford.com ešte stále objavujú modely Fiesta sedan, Focus, Fusion (Mondeo), C-Max a pre nás exotický Taurus. V Európe sú podľa slov automobilky, ktoré sprostredkoval český magazín Autoforum, v Európe ziskové iba modely Transit, Kuga, Ranger a niekoľko vybraných dovážaných vozidiel – pravdepodobne Edge a Mustang. Automobily Focus, C-Max, Mondeo, Fiesta a S-Max sú pre európsky Ford iba hltačmi finančných prostriedkov.

Čítajte aj: Test Ford Ecosport 1.0 Ecoboost: Celkom iné SUV

Ak by Ford po vzore USA zredukoval ponuku modelov, zrejme by to bolo iba dočasné. Automobilka sa už dnes pripravuje na výraznú elektrifikáciu svojich automobilov, do roku 2022 by chcela ponúkať až 22 modelov na plne elektrický alebo hybridný pohon. Je možné, že by sa medzi elektromobilmi objavili aj hatchbacky, keďže živiť veľké SUV elektrinou by mohol byť pri súčasnom stave technológií stále problém. Vrásky na čele Fordu vznikajú aj kvôli Brexitu. Vo Veľkej Británii už dnes predáva iba drahé edície svojich automobilov Vignale a ST-Line, pretože o tie štandardné skrátka nie je dostatočný záujem. O športové a luxusné edície síce záujem je, avšak nižší ako očakávaný – firma však sleduje aspoň zvýšenie zisku. Pre Ford je pritom Anglicko mimoriadne dôležitým trhom, Brexit môže pre Američanov znamenať závažný problém.
Zdroj informácií:
http://www.autoforum.cz/zajimavosti/ford-priznal-ze-v-evrope-na-vetsine-modelu-prodelava-chysta-masivni-cistku/
http://www.ford.com








Pokračujte na ďalší príspevok »