Tesla žiada vrátenie častí peňazí od dodávateľov, kritici v tom vidia začiatok pádu automobilky

Je to pravdepodobne trocha neštandardný, ale stále korektný krok od Tesly. Tá sa zrejme stále zmieta vo finančných problémoch a aj takýmto spôsobom ich chce riešiť.
Vydané  Text: 
Zdroj: mercurynews.com
Agentúra Bloomberg a neskôr ďalšie významné médiá zverejnili správu o tom, že americká automobilka Tesla požiadala svojich dodávateľov, aby im vrátila „zmysluplnú“ časť prostriedkov, ktoré im už vyplatila. Automobilka zaplatila dodávateľom rôznych súčastí svojich automobilov vopred s tým, že postupne budú dodávať zazmluvnený tovar. Teraz údajne od nich Tesla vyžaduje, aby časť prostriedkov poslali späť s tým, že by jej to malo pomôcť dostať sa z červených čísiel. Takéto opatrenia sú neštandardné, nemožno ich však považovať za vrcholne nekorektné, ako by to radi videli niektorí ostrejší kritici americkej značky. Pravdou je aj to, že dodávatelia s už prijatými prostriedkami počítajú a pravdepodobne by ich vrátenie niektorých preddavkov zasiahlo negatívne. Podľa portálu Futurism jeden z globálnych dodávateľov Tesly napísal, že podľa automobilky sú tieto peniaze „nevyhnutné“ pre ďalšie fungovanie spoločnosti a požiadali dodávateľa, aby považoval túto refundáciu za investíciu, ktorá umožní obom stranám pokračovať v raste ich vzájomného obchodného vzťahu. Tieto informácie nie sú pre Teslu veľmi priaznivé, pretože poukazujú na problémy, s ktorými sa americká automobilka s elektromobilmi potýka celé roky. Napriek tomu, že záujem o vozidlá značky Tesla je obrovský a celosvetový, spoločnosť nestíha plniť výrobné kapacity a hoci dnes vyrába týždenne 5-tisíc kusov modelu Tesla Model 3, nedarí sa jej všetky kusy doručovať zákazníkom v dohodnutom termíne. Pre kritické hlasy je novinka iba ďalším olejom do ohňa polemiky, ktoré sa vedú o schopnostiach vedenia spoločnosti Tesla. Iba pred niekoľkými dňami sa na verejnosť dostali informácie o tom, že v samotnej automobilke vládne negatívna atmosféra a dokonca sám Elon Musk kričal na zamestnacov.

Čítajte aj: Zamestnanci v Tesle zažívajú peklo! Vyhrážky a práca až do odpadnutia sú na dennom poriadku.

Zdroj: NYTIMES
Podľa slov zamestnancov sú vyhrážky a osobné útoky boli na dennom poriadku. Ak niekto nesúhlasil s povinnými nadčasmi, dostal výpoveď. priebehu dvoch týždňov dokonca došlo k zriadeniu aj provizórnej montážnej linky vo veľkom stane, ktorý stojí pred hlavnou budovou v Kalifornii. Z neho malo údajne vyjsť až 20 % týždennej produkcie. Niektorí zamestnanci sa obávajú frenetického tempa a dlhých 12 hodinových pracovných smien, ktoré vyčerpávajú pracovníkov a tým aj znižujú kvalitu výroby.








Pokračujte na ďalší príspevok »