Návrat do minulosti? Pneumatiky sa budú čoskoro vyrábať z dreva!

Nemusíte sa však ničoho obávať, návrat drevených kolies z konských povozov sa nekoná. Francúzska firma Michelin chce nahradiť niektoré látky ropného pôvodu tými, ktoré sa nachádzajú v dreve. **Hlavným cieľom má byť nahradenie ropných elastomerov, vysoko pružných látok, za drevenú štiepku.** V súčasnosti sa totiž pneumatiky skladajú až z 80% ropných látok. „Máme projekt, ktorý sa zaoberá… Prečítať celé
Vydané  Text: 
Nemusíte sa však ničoho obávať, návrat drevených kolies z konských povozov sa nekoná. Francúzska firma Michelin chce nahradiť niektoré látky ropného pôvodu tými, ktoré sa nachádzajú v dreve. **Hlavným cieľom má byť nahradenie ropných elastomerov, vysoko pružných látok, za drevenú štiepku.** V súčasnosti sa totiž pneumatiky skladajú až z 80% ropných látok. „Máme projekt, ktorý sa zaoberá spracovaním drevnej štiepky. Využíváme odpad z drevospracujúceho priemyslu, z ktorého vyvíjame elastoméry následne využívané v pneumatikách,“ uviedla Cyrille Roget, ktorá pracuje pre Michelin na pozícii riaditeľa sekcie pre vedu a vývoj. „Sme presvedčení, že v pôjde o pneumatiku budúcnosti.“ **Spoločnosť verí, že prvú novodobú „drevenú“ pneumatiku ukáže už v roku 2020.** Využívanie dreva však prináša podstatne viac výhod než len odklon od ropných látok. Vďaka možnosti vysádzať stromy takmer kdekoľvek (aj priamo pri továrni), môže dôjsť k **zníženiu závislosti na dodávateľoch, čím sa eliminujú ďalšie emisie obyčajne spôsobované dopravou materiálu.** Stromy sú v neposlednom rade plne obnoviteľným materiálom. V súčasnosti prebieha výskum spoločnosti v Brazílii, kde Michelin založilil aj vlastné plantáže (so stromami, samozrejme).




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »