Máme zoznam najviac stáčaných značiek áut na Slovensku

Čítajte aj o tom, aký je doterajší rekord v odhalenom stáčaní kilometrov. Radšej sa posaďte.
Vydané  Text: 
### Slovensko spoločne s Belgickom a Holandskom spolupracuje na odhaľovaní odometrových podvodov, teda na stáčaní kilometrov. O výsledkoch tejto spolupráce sa dozvedáme aj zo správ firmy IRIS Ident. Krajiny si vymieňajú údaje o stave najazdených kilometrov a kontrola odometrov sa uskutočňuje v rámci kontroly originality pri dovoze konkrétnych áut. Pri dovozoch z Holandska sa podľa IRIS Ident podarilo za prvý polrok 2018 znížiť počet manipulácií z koncoročných 42,6 % na skvelých 11,26 %, čo je pokles až o 31,34 %. Podobný vývoj sledujeme aj pri autách dovezených z Belgicka, tam je nameraný zostup z 14,84 % na 7,2 %. Medzinárodná spolupráca teda má zmysel. ## Zaujímavé čísla * priemerné stočené auto dovezené z Holandska bolo stočené o 77 300 km; * z Belgicka o 54 600 km; * rekordér v stočených kilometroch je Ford Transit upravený až o 541 630 km, teda viac ako pol milióna! Na Slovensku malo mať iba 164-tisíc km, pričom ešte v Holandsku malo 705 891 km; * najčastešjei sa stáčajú automobily značiek Škoda, Volkswagen, Renault, Ford a Peugeot; * medzi najčastejšie krajiny preregistrácie patria Nemecko, Česká republika, Poľsko a Belgicko;
### Výber z tlačovej správy: Slovenská republika po vzore belgického systému Car-Pass od 20.mája tohto roka zaviedla povinnosť štátnych i súkromných subjektov z automobilového odvetvia zasielať informácie vrátane údajov z počítadiel prejdenej vzdialenosti (odometrov) do Registra prevádzkových záznamov vozidiel (RPZV). Doteraz zasiela údaje do RPZV okolo 500 subjektov, či už sa jedná o autobazáre, autoservisy, lízingové a poisťovacie spoločnosti, technické a emisné kontroly, kontroly originality alebo o znalcov v doprave. Register k 30. júnu tohto roka obsahoval takmer 26 miliónov záznamov k viac ako 3,4 milióna registrovaných vozidiel. Pracoviská kontroly originality a poskytovatelia výpisu z RPZV už stihli odhaliť 2 819 vozidiel so stočenými kilometrami. Z toho 798 vozidiel malo upravovanú poslednú hodnotu najazdených kilometrov, čo svedčí o nepoctivom zámere ostatného prevádzkovateľa alebo predajcu vozidla. A až v 2021 prípadoch došlo k pozmeňovaniu hodnoty počítadla prejdenej vzdialenosti v rámci celkovej histórie najazdených kilometrov. Práve vďaka zaznamenávaniu údajov z odometrov od subjektov z automobilového prostredia do RPZV, je k dispozícii podrobnejší prehľad o najazdených kilometroch, čím sa eliminuje neoprávnená manipulácia so zobrazovanou hodnotou odometra. Informácie z registra sú jediným oficiálnym zdrojom, ktorý poskytuje relevantné údaje. Existenciu a obsah výpisu si možno overiť na www.rpzv.sk. Výpis, alebo overovacie údaje by mali spotrebitelia žiadať vždy pred kúpou od prevádzkovateľa vozidla. Fyzické osoby – podnikatelia a právnické osoby vykonávajúce predaj ojazdených cestných motorových vozidiel priamo alebo sprostredkovane majú už od 20. mája 2018 dve povinnosti: zasielať informácie o všetkých vykonaných predajoch vozidiel do RPZV, a pripájať k vozidlu výpis, pokiaľ na ňom došlo k neoprávnenej manipulácii so zobrazovanou hodnotou odometra alebo k neoprávnenej manipulácii s odometrom. Za nesplnenie oboch povinností im hrozia pokuty, a to opakovane. Za druhú povinnosť dokonca pokuta od 3-tisíc až do 100-tisíc eur.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.
  • SERVIS

    Inovatívny rad legálnych žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED W5W je dostupný už aj na Slovensku

  • ams OSRAM, svetový líder v oblasti optických riešení, rozšíril rodinu na Slovensku legálnych LED žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED o žiarovku W5W.

     Osvedčenie Ministerstva dopravy SR o vnútroštátnom typovom schválení komponentu je aktuálne udelené pre náhradné LED svetelné zdroje typu: H1-LED, H4-LED, H7-LED, H7-LED (24 V), a novo aj pre W5W-LED.