Aston Martin sa vyjadril k Brexitu: rezervovanosť iba na oko, medzi riadkami čítame kritiku

Britská automobilka Aston Martin konečne zverejnila svoj postoj k Brexitu, aj napriek očividnej snahe o džentlmenské vyjadrenie medzi riadkami čítame kritiku odchodu Veľkej Británie z európskych štruktúr.
Vydané  Text: 
### Odchod Veľkej Británie z Európskej únie sa preťahuje a chýba mu transparentnosť, pre firmy pôsobiace na medzinárodnom trhu ide pritom o kľúčovú strategickú tému. Iba pred niekoľkými dňami sa k téme Brexitu vyjadrila aj britská automobilka Aston Martin. Vyjadrenie automobilky Aston Martin je skôr vlažné a veľmi rezervované, zároveň však upozorňuje na to, že doterajší priebeh jednaní a komunikácií o celom koncepte Brexitu nie je dostačujúci. Aston Martin tvrdí, že v jeho priemysle sa stanovujú a realizujú dlhodobé ciele, ktoré zohľadňujú aj zamestnanosť a celkovú stratégiu automobilky a preto je potrebné, aby boli záležitosti práve ako Brexit jasné, zreteľné a transparentné. Táto zreteľnosť však podľa Aston Martin doteraz chýbala. Značka vo vyhlásení ďalej ocenila, že sa jej zástupcovia mohli vôbec prvýkrát stretnúť s Theresou Mayovou a jej kabinetom. Aston Martin pokračuje vo svojom vyhlásení tvrdením, že ako medzinárodná spoločnosť preferuje voľný trh a vierou, že sa v súvislosti s Brexitom nevyskytnú závažné obmedzenia, ktoré by mohli obchodné činnosti spoločnosti poškodzovať. Na záver automobilka zdôrazňuje apel na to, aby aktívne prebiehala komunikácia medzi Európskou úniou a Veľkou Britániou a na Theresu Mayovú kladie zodpovednosť za to, že jej výsledkom bude ekonomický prospech pre obe strany. Vyhlásenie značky Aston Martin je prevažne džentlmenské, avšak medzi riadkami čítame výčitku smerujúcu k aktuálnej vláde Veľkej Británie, ktorá neposkytuje spätnú väzbu, komunikuje jednostranne a nekoná v záujme zachovania bezpečného obchodného prostredia. Pre priemyselné spoločnosti, akými sú aj automobilky, je jasné nastavenie obchodných podmienok, mantinelov a legislatívy priam kľúčové, pretože musia plánovať výrobu a všetky vnútorné procesy na celé roky vopred. V rovnakej neistote sú aj desiatky, možno stovky dodávateľských firiem, ktoré sú od automobiliek a ich plánovania závislé. Dnes nevedia ani to, ako bude Veľká Británia vyzerať o tri mesiace. Celé vyjadrenie spoločnosti Aston Martin Lagonda k Brexitu nájdete na stránke [newspress.co.uk](http://www.newspress.co.uk/public/ViewPressRelease.aspx?pr=78975&pr_ref=41379)




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »