Toyota vyrába svoj vlastný „Rolls Royce“, volá sa Century!

Spája v sebe kontrast najmodernejších technológií a silných tradícií. V japonských autosalónoch debutuje tretia generácia luxusného modelu Toyota Century, ktorá vozí aj členov cisárskeho dvora.
Vydané  Text: 
Century je oficiálnou limuzínou cisára Akihita. Japonský panovník sa vozí v špeciálne vyrobenom modeli v hodnote 500-tisíc dolárov. Je pravdepodobné, že onedlho vymení auto, pretože Toyota uvádza na trh novú generáciu svojej limuzíny hodnej panovníkov. **Polstoročie auta storočia** Toyotu Century uviedli na trh v roku 1967 pri príležitosti stého výročie narodenia Sakichi Toyodu, zakladateľa spoločnosti Toyota Group. Už viac ako 50 rokov je tento model symbolom postavenia a obľúbeným vozidlom japonskej elity. A to i napriek tomu, že Century sa celé desaťročia nemenila. Aktuálne sa do japonských autosalónov dostáva tretia generácia, a to až 21 rokov od premiéry druhej generácie.
**Esencia japonskosti** Nová limuzína Toyoty je výrazne ovplyvnená tradíciami a odvoláva sa rovnako na charakteristické vlastnosti tohto modelu počas desaťročí, ako aj na kultúrne dedičstvo Japonska. Jej tvorcovia sa inšpirovali tradíciami japonských majstrov remesiel a zásadami pracovnej etiky monozukuri. Century disponuje najnovšími technologickými riešeniami v duchu moderných japonských priorít, ktorými je trvalo udržateľný rozvoj a bezpečnosť pre všetkých. Svedčí o tom aj hybridný pohon a moderné bezpečnostné systémy Toyota Safety Sense a HELPNET®.
Dvere vozidla majstri zhotovili v súlade s remeselníckym umením obdobia Heian (794-1185 nl.). Hĺbku čierneho laku Kamui (ethernal black) dosiahli vďaka siedmim vrstvám a rôznym technikám leštenia, napríklad mokrým pieskom. Predná časť je zdobená ručne zhotoveným znakom fénixa. Interiér doplnili prvky z pravého dreva. Zadné sedadlo má na ľavej strane masážnu funkciu a výklopnú podnožku pod chodidlá. Toto miesto je vyhradené pre najvýznamnejšieho cestujúceho, preto je pri ňom sústredené ovládanie multimediálneho systému, ozvučenia a klimatizácie. Na ich kontrolu slúži dotykový displej umiestnený v lakťovej opierke pod pravou rukou.








Pokračujte na ďalší príspevok »