V Poľsku majú pretekárske BMW na LPG. Výkon má famózny.

Tu išlo šetrenie paliva bokom, toto BMW je určené na preteky a driftovanie.
Vydané  Text: 
### LPG si zvyčajne spájame so snahou o znižovanie prevádzkových nákladov automobilu s mierne nepriaznivým vplyvom na jeho dynamiku. Keď sme nedávno testovali Seat Leon na plyn, presvedčili sme sa, že aj s plynom sa dá s autom vyhrať a zabaviť, ale to, čo spravili v Poľsku, je iná káva. Oveľa silnejšia a adrenalínovejšia. Značka AC SA, ktorá prerába bežné benzínové autá na LPG, demonštrovala svoje technológie v celkom zaujímavej podobe: inštalovala LPG do staršieho pretekárskeho BMW E46. Výkon? 650 konských síl.
Tento konkrétny automobil už pod hlavičkou STAGu a AC SA súťažil na lokálnej driftovacej súťaži a podľa Kamila Dzierbickiho zo STAG Rally Team ide o svetový precedens. Inštalácia LPG automobil neznehodnotila, skôr naopak, ukázala, že aj autá na plyn môžu byť silné, výkonné a pripravené súťažiť s benzínovými konkurentmi. Výrobca ďalej uvádza, že jeho riešenie je stopercentne bezpečné aj napriek tomu, že samotné vozidlo je už staršie a záťaž na motor je enormná. Vďačí za to moderným materiálom a vyspelým technológiám. Veríme, že nabudúce nebudeme písať o tom, že nádrž so stlačeným plynom explodovala. V každom prípade je inštalácia LPG od našich severných susedov vskutku zaujímavá a ukazuje nám LPG pohon v odlišnom svetle.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »