Modernizovaná Kia Sportage je vonku! Pod kapotou má zaujímavú novinku.

Pod kapotou nájdeme novú mikrohybridnú technológiu EcoDynamics+
Vydané  Text: 
Na prvý pohľad sa novinka od predchádzajúcej verzie veľmi nelíši. Až podrobnejším skúmaním si môžete všimnúť inovovaný predný nárazník a prepracované hlavné LED svetlomety. Vzadu sa zmenilo usporiadanie smerových a cúvacích svetiel. Výrazne lepšie sú tiež možnosti individualizácie. V ponuke nájdete až 5 nových odtieňov laku a redizajnom prešli aj disky kolies. V interiéri nachádzame lepšie tvarovaný volant a väčší displej s decentnejším orámovaním. Nebudú chýbať ani vylepšené asistenčné či kamerové systémy, ktoré budú strážiť okolie auta.
Výraznejšie zmeny sa udiali pod kapotou. Naftový agregát o objeme 1,6-litra preberá Sportage z modelu Ceed. Ten má definitívne zastaranú jednotku 1.7 CRDi. Dostupný bude v dvoch výkonových verziách, a to 85 kW (115 k) alebo 100 kW (136). Silnejší variant budete môcť navyše kombinovať aj s dvojspojkovou automatickou prevodovkou a pohonom všetkých štyroch kolies.
Pre vodičov s ekologickým cítením si automobilka Kia pripravila novú mikrohybridnú technológiu EcoDynamics+, ktorá má byť dostupná s najsilnejším dvojlitrovým dieselom. Pôjde o 48 V sústavu s malým 0,46 kWh akumulátorom a polohybridným štartérom. Maximálny výkon celého systému dosiahne 10 kW (14 k). Mikrohybridná technológia môže v praxi znížiť zaťaženie motora pri rozbiehaní alebo pri predbiehaní. Dramatické rozdiely v spotrebe však neočakávame.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »