E-bike KTM ION: smelý projekt, ktorý skončil v zabudnutí

Spojenie moderného elektrického pohonu, ikonickej značky a robustného industriálneho dizajnu vyšlo na jednotku, avšak realita je tvrdšia ako internetová sláva.
Vydané  Text: 
### Keď sa pozeráte na nejaké vozidlo, zvyčajne viete hneď povedať, o čo ide – či je to crossová motorka, elektrický bicykel, SUV-čko alebo čokoľvek iné. Pohľad na KTM ION vás ale môže trocha popliesť, veď z dizajnu vozidla nie je zrejmé ani to, či ide o motorku alebo bicykel. Elektrický motocykel KTM ION by mohol ovplyvniť svet. Hovoríme o tom svete, v ktorom je priestor na elektricky poháňané dvojkolesové vozidlá. Ohroziť pritom môže aj cestné motorky. Koncept ION publikoval Daniel Brunsteiner v rámci svojej bakalárskej práce Future Mobility 2022. Brunsteiner študuje industriálny dizajn v Rakúsku.
KTM ION vyniká postmoderným dizajnom s ostrými tvarmi, sedadlo je upevnené na svojej prednej časti, riadidlá sú pod jeho úrovňou a kolesám chýbajú tradičné ihlové výstuže. Konštrukcia z uhlíkových vlákien je údajne pevnejšia ako bežný hliník, elektrický motor od KTM je napájaný robustnou 260V batériou. Keďže išlo o koncept, nedočkali sme sa jeho výroby a predaja. Dizajn IONu je však mimoriadne pútavý a v spojení so značkou KTM by mohol prispieť k popularizácii elektro-cyklo-mobility.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »