Motoristický novinár Erik Stríž o chybách vodičov: „Tomuto sa radšej vyhnite“

Keby boli vodiči vyspelejší, väčšina problémov na cestách by jednoducho zmizla. Aj v roku 2018 však majú vodiči problémy s pochopením jazdných pruhov, s motorkármi, cyklistami, so zipsovaním a ďalšími vecami.
Vydané  Text: 
Ilustračné foto (zdroj: redakcia)
Keď trávite veľa času na cestách a ak dokonca z vašej práce vyplýva, že musíte za tým volantom sedieť a odjazdiť týždenne stovky a tisíce kilometrov, pochopiteľne budete na cestách stretávať všetky typy vodičov. Väčšina z nich je neutrálnych, čo znamená, že nemáte dôvod si ich veľmi všímať, správajú sa kultivovane a ak sa aj s nimi dostanete do takmer kolíznej situácie, bez nadávania a stresov pokračujete ďalej. V horšom prípade vyplníte papiere pre poisťovňu a problém s triezvou hlavou vyriešite. Existujú však vodiči, ktorí sú nervózni, nebezpeční, neznalí legislatívy a dobrých mravov – a práve ich si pamätáme najčastejšie. Ako motoristický novinár som sa rozhodol spísať niekoľko vecí, ktoré považujem za najhoršie alebo najotravnejšie, ak sa s nimi na cestách stretávate príliš často.

#1 Neznalosť zipsovania a správania sa v dopravnej zápche

Stretávame sa s tým takmer každý deň. Dva pruhy, z toho ľavý celkom prázdny, všetci sú natlačení v pravom pruhu a kolóna je dvakrát tak dlhá, ako by bolo potrebné. Keď zapnem smerovku a rozhodnem sa zaradiť do ľavého pruhu, takmer vždy ma niekto z pravého pruhu vytrúbi alebo občas dokonca vyblokuje. Je to hrubá arogancia a porušovanie zákona, nehovoriac o tom, že ohrozuje seba, mňa i ostatných. V čase, keď je áut na cestách čoraz viac, bude potrebné osvojiť si princípy, ktoré bránia predlžovaniu dopravných kolón – a používanie oboch na to určených pruhov je jeden z nich.

Zobraziť ďalšiu stranu článku »








Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX! 
  • Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.