Autonómne vozidlo Uberu zabilo chodkyňu, testy sa pozastavili do odvolania

Stačila jediná nehoda na to, aby sa pozastavil vývoj nových technológií.
Vydané  Text: 
Obeťou novej technológie sa stala chodkyňa v meste Tempe v americkom juhozápadnom štáte Arizona. 19. marca 2018 žena prechádzala cez cestu, keď do nej auto narazilo a spôsobilo jej vážne zranenia. Počas prevozu v sanitke na následky zranení zomrela. Aj keď už v minulosti spoločnosť Tesla vzbudila kontroverziu smrťou pasívneho vodiča autonómneho vozidla v júni 2016 a dočasne vtedy pozastavila testovanie technológie, arizonský prípad je vôbec historicky prvým, kedy zahynul nezainteresovaný chodec. Spoločnosť Uber sa už k incidentu vyjadrila na Twitteri: „Naša hlboká ľútosť patrí rodine obete. Plne spolupracujeme s políciou mesta Tempa a miestnymi orgánmi, aby vyšetrili túto nehodu.“

Jeden problém môže zastaviť vyššiu bezpečnosť

Na autonómne automobily sa teraz nazerá dvojakým metrom. Niektorí ľudia otvorene vyzývajú Uber, ale aj automobilových výrobcov, aby definitívne skončili s vývojom samojazdiacich áut. Kvôli jedinej nehode. Samozrejme, že zastavenie vývoja autonómne jazdiacich automobilov nie je riešením situácie. Udiala sa tragédia, ktorá by sa už nikdy viac nemala opakovať, ale keby sa rovnaký meter používal na ľudských vodičov, dnes by na cestách nejazdili žiadne autá, autobusy, nelietali by lietadlá, neplavili by sa lode a bolo by tiež zakázané jazdiť na bicykli. Každý dopravný prostriedok riadený človekom spôsobuje smrteľné nehody a toto sa nikdy nezmení.
Naopak, vývoj autonómnych automobilov speje k svetu, v ktorom už žiadne smrteľné nehody existovať nebudú, pretože auto s jeho senzormi, kamerami, lidarmi a ďalšími technológiami vidí nepomerne viac ako človek. Zatiaľ nie je známe, kedy sa spoločnosť Uber opäť pustí do testovania autonómnych automobilov. Iné spoločnosti testy samojazdiacich áut nepozastavili a neočakávame, že by sa tak malo stať.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »