Dacia plánuje vyrobiť svoj prvý elektromobil! Bude najlacnejší na svete?

Konečne dostupný elektromobil?
Vydané  Text: 
Nejde pritom o novú správu. Dacia už v roku 2013 priznala, že plánuje vyrobiť auto na elektrinu. Čakali však na vhodnú technológiu, ktorá by stlačila finálnu cenu nižšie. Aj napriek tomu, že elektromobily majú k dokonalosti poriadne ďaleko, Dacia si už robí zálusk na súčasnú aliančnú technológiu.


Vo Frankfurte to potvrdil aj európsky šéf značky, Jean-Christopher Kugler. „Záujem o neuveriteľne dostupný elektromobil stále trvá,“ prezradil portálu AutoExpress. Ich prvý elektromobil bude postavený na základoch súčasných elektrických vozidiel aliancie Renault-Nissan. S najväčšou pravdepodobnosťou pôjde o ústrojenstvo zo súčasného Renaultu Zoe, ktorý sa pýši dojazdom až 400 kilometrov.


Žiadny časový horizont však pre ekologickú Daciu zatiaľ stanovený nebol. Na to, aby mohli súčasnú technológiu v Dacii použiť, musia počkať na novú generáciu modelu Zoe. Renault pochopiteľne nemôže dopustiť, aby si tieto dve značky konkurovali. Môžeme tak predpokladať, že prvý low-costový elektromobil uvidíme najskôr v roku 2020.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »