Frankfurt 2017 – Kiu Stonic konečne predstavili verejnosti. Poznáme aj oficiálny dátum začiatku predaja!

Stonic však nie je jediným lákadlom. Predstavili tiež modernizované Sorento, novú verziu malého Picanta či športovú Kiu Stinger!
Vydané  Text: 
Okrem sériových modelov, predstavila automobilka Kia aj koncept Proceed. Ten vytvorili v európskom dizajnérskom centre spoločnosti Kia vo Frankfurte. Predĺžený športový hatchback sa môže pochváliť nízkou líniou strechy, svalnatými proporciami a kompaktnou stopou. Niektoré prvky dizajnu uvidíme aj na novej generácii modelu Cee´d.


Väčšinu však zaujíma skôr prítomnosť, ktorú reprezentuje nový Stonic. Ten síce má svoju novinársku premiéru už dávno za sebou, verejnosti sa oficiálne predstavil až vo Frankfurte. Pre automobilku je Stonic veľmi dôležitým modelom, s ktorým chce značka dobyť najnovší a najrýchlejšie rastúci segment európskeho trhu s vozidlami. Stonic je v podstate o niečo farebnejšou a vyššou verziou malého Ria. Nový Stonic sa v Európe začne predávať v treťom štvrťroku 2017.


„Crossover“ vzhľad dostane aj najmenšie Picanto. Pôjde o novú verziu X-Line, ktorá odomkne širšiu ponuku rôznych doplnkov a farieb. Mnohých poteší o 15 mm zvýšená svetlá výška a pružnejší motor 1,0 T-GDI s výkonom 100 koní. Tento motor sa bude časom montovať aj do verzie GT-Line. Model X-Line sa začne v Európe predávať počas posledného štvrťroka 2017.


A do tretice posledné terénne vyzerajúce vozidlo – Sorento. Novinka do výbavy prináša novú osemstupňovú automatickú prevodovkou, ktorá má pomôcť znížiť emisie. Nový je tiež informačno-zábavný systém s 8,0-palcovou dotykovou obrazovkou a rad asistenčných bezpečnostných technológií pre vodiča.


Z celého stánku nás ale najviac potešila športová Kia Stinger a oznámenie o predaji na európskom trhu. Stinger ponúkne v Európe na výber tri motory: 2,0-litrový preplňovaný zážihový motor, 2,2-litrový vznetový motor a 3,3-litrový zážihový motor V6 s dvojitým preplňovaním a výkonom 370 koní. Kia tvrdí, že ide o vozidlo s najrýchlejšou akceleráciou, ktoré kedy vyrobila a my sa už nevieme dočkať! Predaj štartuje koncom tohto roka.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »