Jaguar predstavil vlastnú víziu budúcnosti! V roku 2040 už nebudeme musieť kupovať autá, stačiť nám bude volant.

Inteligentný volant „Sayer“ predstavuje budúcnosť automobilky Jaguar Land Rover!
Vydané  Text: 
Briti predpokladajú, že sa dobrovoľne vzdáme vlastníctva osobného automobilu. Budúcnosť je podľa nich v zdieľaných vozidlách, ktoré si budeme môcť kedykoľvek požičať. Jediné, čo budeme musieť mať doma, je volant – Sayer.


Jeho jedinou úlohou ale nebude len vytáčať kolesá na prednej náprave. Sayer má disponovať umelou inteligenciou, ktorá poslúži aj v domácnosti. Povedzme, že sa chystáte na schôdzku. Sayer vám počas vašej prípravy zarezervuje vhodné auto, naplánuje trasu a odvezie vás na miesto určenia. To všetko bez toho, aby ste sa museli o niečo starať.


Ak by ste sa ale chceli len tak previezť, viete si osobne vybrať konkrétny druh vozidla. Sayer vám pomôže s výberom zaujímavej trasy a odporučí úsek, kde by ste si mohli užiť manuálne šoférovanie.


Aj keď je táto vízia veľmi zaujímavá, nemyslím si, že sa ľudstvo tak skoro vzdá osobného vlastníctva. Auto je do istej miery osobnou záležitosťou. Môžeme v ňom voziť bordel a na nárazníky lepiť prihlúple nálepky. Sloboda so sebou priniesla potrebu verejne vyjadriť vlastné názory, orientáciu, náboženstvo či životný štýl. So stratou vlastníctva by tak autá prišli o identitu, odzrkadľujúcu charakter a povahu každého majiteľa. Môžeme predpokladať, že Sayer bude tvoriť základ pre nové rozhranie palubných počítačov. Skutočné naplnenie tejto vízie v blízkej budúcnosti však považujem za nereálne.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »