AMC Hornet Jamesa Bonda ide do dražby, očakávaná cena prekvapuje

Vo filme Muž so zlatou zbraňou s ním Roger Moore spravil piruetu, bez efektov a strihov. Iba s príšerným zvukovým efektom.
Vydané  Text: 
Vozidlo AMC Hornet, ktoré sa objavilo v staršej bondovke, môže mať hocikto. Aukčný dom Auction America očakáva, že cena červeného šporiaku z roku 1974 bude dosahovať 250- až 350-tisíc amerických dolárov. Áno, je to priveľa. Priveľa na športové vozidlo, ktoré sa na eBay predáva za ceny už okolo 6-tisíc dolárov. Toto navyše ani nemá poriadny interiér.



Asi každý, kto v minulosti zahliadol nejaké bondovky, dokáže túto akčnú scénku priradiť Rogerovi Moorovi, ktorý iba tento rok v máji podľahol rakovine. Tajného agenta Jamesa Bonda stvárnil až sedemkrát v priebehu 70. a prvej polovice 80. rokov, teda najviackrát spomedzi všetkých ostatných hercov.

AMC Hornet 1974 | Foto: Auction America


AMC Hornet je elegantné športové vozidlo, často sa uvádza ako hatchback, ale mnohí by ho istotne považovali skôr za kupé. Model sa vyrábal v rokoch 1969 až 1977, skratka AMC znamenala American Motor Company. Aj preto je Hornet považovaný za **jeden z najtypickejších amerických automobilov**, snáď hneď po trojici Mustang × Camaro × Corvette.

Automobil použitý v bondovke z roku 1974 však nie je ten, ktorý osobne šoféroval **Roger Moore**. Tento kus je práve tým kusom, ktorý spravil piruetu ponad potok. Keďže takéto niečo nie je možné s civilným automobilom, Hornet konštruktéri pre účely práve tohto skoku upravili. Automobil dostal odolnejšie tlmiče, interiér celkom vyprázdnili a šoférovú pozíciu premiestnil do stredu, aby tak celé vozidlo vyvážili. Práve vďaka tejto úprave bola možná scénka, ktorá Jamesovi Bondovi umožnila pokračovať v deji filmu.

O samotný skok sa postaral istý **Jay Milligan**, ktorý podobné kúsky predvádzal v Spojených štátoch ako púťovú atrakciu. Filmári tieto jeho kuriozity vedeli oceniť natoľko, že mu zaplatili honorár, aby priletel na natáčanie do Thajska a tam skok predviedol pred kamerami. Pri realizácii úprav automobilu spolupracovala aj firma Calspan Corporation.

AMC Hornet 1974 | Foto: Auction America


Peknou zaujímavosťou je, že Milligan vlastnil tento konkrétny Hornet až do svojej smrti, zomrel zhodou okolností tiež tento rok (ako Roger Moore). Nevieme, koho zámerom bolo predať tento filmový kúsok s vykuchaným interiérom, ale aukčný dom Auction America zverejnil informáciu, že motor V6 štartuje ešte aj dnes, automobil je pojazdný a aj keď zrejme nemá povolenie jazdiť na bežných cestách, je atraktívnym zberateľským kúskom.

Aukčný dom očakáva, že AMC Hornet slávneho Jamesa Bonda predá za cenu medzi 250- až 350-tisíc amerických dolárov. Dražba sa bude konať v termíne od 31. augusta do 3. septembra 2017.

Zdroj: Aukčný dom Auction America








Pokračujte na ďalší príspevok »