Pozrite si nový Rolls-Royce Phantom vo veľkej fotogalérii!

Kráľ sa vrátil a vyzerá takmer na chlp rovnako!
Vydané  Text: 
Nenechajte sa oklamať telom, na fotografiách skutočne vidíte najnovší Rolls-Royce Phantom. Bolo asi naivné očakávať nejakú dizajnovú revolúciu od značky, ktorá sa pýši tradíciou a trvácnosťou, no dokonca aj ja som očakával výraznejšie zmeny.


Už sa na obrázky pozerám niekoľko minút, no stále som nenašiel viac ako 10 výraznejších rozdielov. Rozhodne iné sú nové laserové svetlomety, ktoré by mali presvietiť až 600-metrový úsek. Viac zaujímavostí ale nájdeme v technickej príručke, ktorá prezentuje úplne novú hliníkovú platformu. Tú časom zdedia všetky nové modely značky, vrátane pripravovaného SUV Cullinan. Ani použitie ultraľahkých materiálov nepomohlo zredukovať hmotnosť. Tú doplnila technika, a tak je hmotnosť v porovnaní so starým modelom približne rovnaká. Medzigeneračne sa však zmenili rozmery. Teraz je vlajková loď o niečo kratšia (-77 mm), no zároveň narástla do výšky (+ 8 mm) a do šírky (+ 29mm).


Strúhadlo na ceruzky nemuseli použíť ani pri navrhovaní interiéru. Zmenili sa len detaily, poteší však nový dekor palubnej dosky, ktorý si môžete ozdobiť podľa vlastných prianí. Niektoré časti obloženia dokonca vyrábajú prostredníctvom 3D tlačiarne. Nový je tiež palubný systém, ktorý sa ovláda prostredníctvom kruhového ovládača.


Oveľa viac zaujme to, čo vidieť nemôžeme. Po novom bude vzduchové odpruženie spolupracovať s kamerou, snímajúcou nerovnosti. Vďaka tomu auto vyladí podvozok ešte predtým, než daný úsek prejdete. S ovládaním navyše pomôže systém natáčania zadných kolies.


Modrá krv koluje aj v palivových trubkách, ktoré privádzajú palivo do najurodzenejších dvanástich valcov na trhu. Aj tým už ale s pohybom pomáhajú turbodúchadlá. Pri celkovom objeme 6,75 litra motor vyprodukuje 563 konských síl, 900 newton metrov a z pokoja vás na stovku dostane za úctyhodných 5 sekúnd. To nie je zlé na auto s hmotnosťou 2,7 tony, čo poviete?




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX! 
  • Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.