Spoznávate tento športiak z prelomu 60. a 70. rokov? Jeho dizajnérom aj tvorca Lotusu Esprit a Alfy 159

Je to De Tomaso Mangusta od dizajnéra Giorgetta Giugiara, ktorý nakreslil aj Alfa Romeo 159, Volkswagen Golf Mk1, Lotus Esprit S1 či legendárny DeLorean DMC-12.
Vydané  Text: 
Giorgetto Giugiaro a jeho životné dielo nie sú po chuti každému, to je nám celkom jasné. Nemožno však pochybovať o jeho mimoriadnom prínose pre svet automobilizmu a konkrétne dizajnu. Veď tento dnes 78-ročný človek patrí do Automobilovej siene slávy (2002) a ešte v roku 1999 bol titulovaný za automobilového dizajnéra storočia.

De Tomaso Mangusta (1967-1971) (foto: Igor Panitz)

Dlhé športové kupé De Tomaso Mangusta sa vyrábalo v rokoch 1967 až 1971 so 4,7- a 5-litrovými motormi, výhradne typu V8. Prvýkrát ho však verejnosť videla na turínskom autosalóne už v roku 1966. Dizajn sa výraznejšie odlišoval od predchodcu De Tomaso Vallelunga, ktorý však tiež vyšiel zo skice rovnakého dizajnéra. Práve koncom 60. rokov nastávali búrlivejšie zmeny na poli automobilového dizajnu a začali vznikať vozidlá, ktoré sa nepáčili každému. Taliansky dizajn však aj naďalej ostal verný akejsi emotívnosti, precíznym detailom a dynamike.

De Tomaso Mangusta (1967-1971) (foto: RM Sotheby´s)

De Tomaso Mangusta malo nízke ťažisko, širokú kapotu, nezávislé zavesenie všetkých kolies a počas štyroch rokov sa ho vyrobilo 401 kusov. Z toho 250 smerovalo na starý kontinent a 150 kusov do zámoria. Do dnešného dňa vraj zostalo pojazdných iba 250 kusov.

V decembri 2015 sa jeden oranžový 271-koňový De Tomaso Mangusta vydražil v aukčnom dome RM Sotheby’s za mimoriadnych 297-tisíc amerických dolárov.










Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!