Lexus LS zrýchľuje iba o 0,1s pomalšie ako športový variant Jaguar XJR575

Obe značky modernizovali svoje limuzíny a hoci by sme ich nemali porovnávať, oslovujú rovnakú cieľovú skupinu.
Vydané  Text: 

Jaguar XJR575

Pre modelový rok 2018 značka Jaguar pripravila špeciálny variant limuzíny XJ, model XJR575. Ten vznikol pod záštitou divízie Special Vehicle Operations, získal pod kapotu 5-litrový motor typu V8 s preplňovaním a výkonom ohromných 575 konských síl. Krútiaci moment je takisto mimoriadny: až 700 Nm. Z nuly na 100 km/h zrýchli už za 4,4 sekundy a maximálna rýchlosť je 300 km/h.

Jaguar XJR575

Sú to prekvapivo krásne čísla a je potrebné uvedomiť si, že čítate o limuzíne, nie o športovom roadsteri. Jaguar XJR575 je vybavený aj pokrokovým systémom All-Surface Progress Control (ASPC).

Jaguar XJR575

Nový Lexus LS

Bonitní zákazníci sa definitívne zmenili a ako tvrdí Lexus, dnes už nikoho neurazí, keď podnikateľ vystupuje a oblieka sa neformálne. Platí to aj pre automobilový dizajn, ktorý už ani v kategórii limuzín nemusí byť konzervatívny.

Lexus LS

Piata generácia Lexusu LS je postavená na architektúre GA-L (Global Architecture for Luxury Vehicles), ktorá bola prvýkrát použitá pri športovom kupé LC. Využitie novej platformy z hliníka a vysokopevnostnej ocele zvýšilo pevnosť karosérie pri znížení hmotnosti takmer o 90 kg v porovnaní s predchádzajúcou generáciou. (*zdroj: Lexus*)

Lexus LS

LS je poháňaný 415-koňovým motorom so šiestimi valcami a dvojitým preplňovaním, jeho krútiaci moment dosahuje až 600 Nm a podľa slov výrobcu pokorí aj doteraz obľúbený a výhradne používaný V8. Automatická prevodovka má až 10 stupňov a umožňuje limuzíne zrýchliť z nuly na 100 km/h už za 4,5 sekundy. Vyššie uvádzaný Jaguar XJ v špeciálnej športovej úprave zrýchľuje iba o 0,1 sekundy rýchlejšie.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »