Cyklista na červenej verzus auto. Kto vyhral?

Video z palubnej kamery z Kanady sa stalo internetovým hitom. V porovnaní s mnohými inými je vinník tejto nehody úplne zrejmý a záznam poukazuje na potrebu väčšej obozretnosti na cestách.
Vydané  Text: 


Na videu nižšie môžete bez akýchkoľvek obáv z nevhodného obsahu vidieť zrážku cyklistu s autom v meste. Nikto sa pri nej nezranil, nikde žiadna krv, žiadne zlomeniny a ani ľudia v bezvedomí. Neznamená to však, že vážnosť havárie možno podceňovať, práve naopak – video by malo byť ďalším mementom toho, že obozretnosti na cestách nie je nikdy dosť a je potrebné dodržiavať pokyny svetelnej signalizácie.

Na zázname vidieť cyklistu, ktorý sa snažil prejsť cez prechod pre chodcov aj napriek tomu, že mu červené svetlo prikazovalo stáť. Nerešpektovanie červenej, eventuálne nepozornosť a prehliadnutie semaforu malo za dôsledok, že do cyklistu z jeho pravej strany narazilo auto. Rýchlosť automobilu nebola priveľmi vysoká, odhadujeme 40 km/h a po zrážke vodič núdzovo brzdil. Cyklista sa prekotil na prednú kapotu a skĺzol ku kolesám, jeho bicykel však nebezpečne odletel asi sedem metrov k chodcovi, ktorý čakal na svoju zelenú.



Z videa to vyzerá, že sa cyklistovi nič vážnejšie nestalo, pretože sa okamžite postavil na vlastné nohy. Aj v takýchto situáciách je však nevyhnutné zavolať na číslo 112, pretože hoci na prvý pohľad niekto nebol zranený, môže mať vnútorné poranenia alebo udretú hlavu a otras mozgu, ktorý sa nemusí prejaviť hneď.

Druhým pohľadom je fakt, že bicyklel po zrážke s autom letel vzduchom a dopadol na chodník iba niekoľko centimetrov od úplne nevinného chodca. Bicykel s hmotnosťou niekoľko kilogramov a z kovu by vedel nezainteresovanému človeku veľmi vážne ublížiť, dokonca ešte viac, ako automobil cyklistovi.

Nezabúdajte, že na cestách nie ste jediní a aj keď sa na prvé zhladnutie zdá vozovka prázdna, červená na semafore má svoje opodstatnenie. V tomto prípade bol popri prechode pre chodcov vyznačený pás pre cyklistov, ale netreba zabúdať ani na to, že cyklista na prechod pre chodcov nepatrí a keď už, tak by mal bicykel tlačiť vedľa seba.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.
  • SERVIS

    Inovatívny rad legálnych žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED W5W je dostupný už aj na Slovensku

  • ams OSRAM, svetový líder v oblasti optických riešení, rozšíril rodinu na Slovensku legálnych LED žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED o žiarovku W5W.

     Osvedčenie Ministerstva dopravy SR o vnútroštátnom typovom schválení komponentu je aktuálne udelené pre náhradné LED svetelné zdroje typu: H1-LED, H4-LED, H7-LED, H7-LED (24 V), a novo aj pre W5W-LED.