Nejde o vtip! Francúzi zakážu automobily so spaľovacím motorom.

V roku 2040 prestanú existovať automobily spaľujúce konvenčné palivá.
Vydané  Text: 
Najprv Volvo, teraz Francúzsko. Pravdepodobne sa tento týždeň koná nejaká rečnícka súťaž, organizovaná Greenpeace. Ako nestranný pozorovateľ musím uznať, že zatiaľ vedie Francúzsko, ktoré vyhlásilo rozsudok smrti spaľovacím motorom. Momentálne im ostáva zhruba 23 rokov života, pretože v roku 2040 má byť používanie benzínových či naftových motorov nelegálne.


Všetko je zatiaľ len na papieri, no súčasný minister životného prostredia, ktorý tento návrh predložil, ho chce skutočne pretlačiť. Podobné „eko“ chúťky zdieľa aj prezident Macron. Ten chce z Francúzska vytvoriť krajinu bez uhlíkovej stopy do roku 2050. Zatiaľ nie je známe, ako chcú tieto plány uskutočniť a prinútiť tak obyvateľov, aby dovtedy obmenili svoj vozový park za niečo, z čoho budú mať polárne medvede radosť. A čo majitelia veteránov? Budú za nedeľnú jazdu po okreskách zbičovaní pred Elysejským palácom?


Ako som napísal, papier znesie veľa. Obzvlášť, keď už dotyční politici budú niekde na dôchodku, popíjať Cuba Libre a hrať golf. Ja si ale myslím, že ľudí k ekologickým autám netreba nijako nútiť. Stačí vyrobiť produkt, ktorý by bol použiteľný aj v skutočnom svete.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »