Prečo sa Britom páči Škoda? Uprednostňujú ju aj pred Mercedesom a Jaguarom

Škode sa darí vyrábať dobré autá. Najnovšie získala početné ocenenia v britskom zákazníckom prieskume Driver Power 2017.
Vydané  Text: 

Jedna vec sú marketingové reči a druhá vec reálne prieskumy medzi zákazníkmi, ktorí si autá reálne kupujú. Vo Veľkej Británii sa teraz z takéhoto prieskumu teší škodovka, ktorá sa dočkala veľmi pozitívnych hodnotení svojich modelov. Najnovšie získala početné ocenenia v britskom zákazníckom prieskume Driver Power 2017.

Značke Škoda sa darí a s príchodom nových a modernizovaných modelov sa to v blízkej dobe zrejme nezmení. U nás bude bezpochyby mimoriadne zaujímavý Karoq a už predávaný Kodiaq, v zahraničí sa zasa sa darí očakávania zákazníkov napĺňať Superbu, Yeti a Fabii. „Najväčší zákaznícky prieskum spokojnosti Driver Power 2017 vo svojom 16. ročníku analyzuje spätnú väzbu vlastníkov automobilov a poskytuje tak skutočnú predstavu o tom, aké auto má zmysel vlastniť z dlhodobého pohľadu. Značke Škoda sa v prieskume darí tradične dobre, avšak rok 2017 je pre ňu najúspešnejším – získala dovedna 10 zlatých, strieborných a bronzových medailí.“


Tento rok sa prieskum pýtal zákazníkov, ako sú so svojimi nie viac ako 12 mesiacov starými autami spokojní. Celkovo bol prieskum tvorený 31 otázkami rozdelenými do deviatich tematických okruhov: * Motor a prevodovka, * Vonkajší dizajn, * Interiér a komfort, * Praktickosť a batožinový priestor, * Jazda a ovládateľnosť, * Bezpečnostné prvky, * Spotreba a prevádzkové náklady, * Spoľahlivosť a kvalita výroby, * Multimédiá, konektivita a elektronika.

Respondenti – reálni zákazníci kupujúci nové autá – zhodnotili kvality svojich áut tak, že vznikol rebríček spokojnosti Driver Power 2017 s nasledovnými výsledkami. Ako môžete vidieť, prvé dve priečky obsadila Škoda, nasledovaná je Lexusom, Toyotou, Kiou a Suzuki. Prekvapilo nás, že také Volvo XC60 obsadilo až deviate miesto, keď ide o naozaj kvalitné vozidlá a rovnako sme prekvapení z toho, že sú ľudia natoľko spokojní s Yeti. Rozdiel v tomto rebríčku určovali iba desatiny percent, nanajvýš dve celé percentá. Je to teda vec štatistiky, v otázke spokojnosti ako takej však všetky automobily z prvej desiatky uspeli výborne. 1. Škoda Superb – 94,32 % 2. Škoda Yeti – 93,33 % 3. Lexus RX – 93,14 % 4. Toyota RAV4 – 93,11 % 5. Kia Cee’d – 93,03 % 6. Suzuki Vitara – 93,01 % 7. Seat Leon – 92,8 % 8. Lexus CT – 92,42 % 9. Volvo XC60 – 92,17 % 10. Subaru Forester – 92,15 % Zaujímavosťou je, že jeden z respondentov uviedol, že sa pri výbere Škody Superb rozhodoval aj o Mercedese triedy E a dokonca zvažoval Jaguar XF Sportbrake. Podľa nášho názoru skrátka nemal peniaze na Nemca alebo Brita, ale české auto mu nakoniec zalichotilo kvalitným zákazníckym servisom a proaktívnym prístupom. Superb skončil s najlepším hodnotením v kategórii Rodinné auto a nad všetkými konkurentmi zvíťazil v kategórii Interiér a Komfort. Ocenenia zlatou medailou tiež Superb získal v kategórii Praktickosť a Batožinový priestor, bronz potom za Vonkajší dizajn.

Kompletné výsledky Driver Power 2017 s percentuálnym vyjadrením spokojnosti:




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »